fbpx
Таг: слободни работни места

таг: слободни работни места

Битиќи вели дека фалат 10.000 работници во земјава, ќе се бараат и од странство

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи вели деки последните проценки покажале оти на Македонија ѝ недостигаат околу 10.000 работници. Недостигот на работна сила најмногу се чувствува во градежништвото, хотелиерството и туризмот. За да се пополнат слободните работни места, Битиќи рече дека најпрво ќе се бараат доквалификации на работниот кадар во земјава, а ако има потреба, ќе се увезат и...

АНАЛИЗА: Почна “ловот” на сезонски работници во регионот, дома драматичен раст на слободните работни места

Земјите од регионот со излез на море почнаа со сезонски вработувања. Грција, Хрватска и Словенија почнаа со првите повици за вработување на работници во угостителско-хотелиерскиот сектор, пишува Порталб.мк. Најновите податоци од државната статистика покажуваат драматичен "дефицит" на кадар во земјава во повеќе значајни сектори – само за една година бројот на слободни работни места е зголемен за 1.700. Огласи за сезонски...

Невработеноста расте и покрај тоа што има слободни работни места

Бројот на невработени лица во јануари годинава изнесувал 158.681, што е зголемување за 2.249 лица во однос на претходниот месец кога бројот на невработени бил 156.432 лица, покажуваат податоците на Агенцијата за вработување. Забележително е дека бројот на невработени расте и покрај тоа што според податоците на Државниот завод за статистика во земјава во последното тримесечје од минатата година се...

МОН: Запишувањето вонредни ученици во медицинските училишта се става во мирување

Сите јавни средни училишта во државата кои имаат добиено верификација за изведување на настава од здравствена струка се известени дека запишувањето на вонредни ученици се става во мирување, почнувајќи...