fbpx
Таг: Скопје2014

таг: Скопје2014

ВМРО-ДПМНЕ: Изјавите на Заев и на Жерновски се само популизам

Прес-конференцијата на која градоначалникот на општина Центар и лидерот на СДСМ настапија заедно, ВМРО-ДПМНЕ ја оценува како мешање во работата на Град Скопје. Од партијата на власт велат дека тоа се само популистички најави за забрана за градење во оваа општина. „Најавите дека овој градоначалнички тандем неработници ќе донел некакви забрани за градба на територија која не е нивна ингеренција, покрај...

Манчевски: Државата го рекетира инвеститорот на Шпанските скали

„На 39. седница на Советот на Град Скопје, во февруари 2015 година, владејачкото мнозинство донесе одлука за ослободување на инвеститорот „Амаедус груп“ од плаќање комуналии за барокна зграда на плоштадот Македонија во вредност од 150.000 евра. Уште тогаш предупредувавме дека се работи за државен рекет, односно дека многу бргу од инвеститорот ќе биде побарано да го компензира ослободувањето со...

БИРН: За „Скопје 2014“ потрошени се повеќе од 567 милиони евра

Најмногу пари за проектот „Скопје 2014“ потрошиле Министерството за култура и Службата за општи и заеднички работи на Владата, бидејќи тие се јавуваат како инвеститори на најкрупните објекти како што се: Музејот на ВМРО, Стариот театар, Уставниот суд, Македонската филхармонија и новиот изглед на владината зграда, објави БИРН во истражувањето „Скопје 2014 под лупа“. Според документите, најскап објект од проектот „Скопје...

ТМ: „Скопје 2014“ е бунар без дно!

„Контроверзниот проект „Скопје 2014“ продолжува да функционира како финансиски „бунар без дно“ во кој исчезнуваат парите на граѓаните на Република Македонија. Од денешен аспект, оправдано се поставува прашањето дали на ваквото нерационално трошење на државните пари некогаш ќе дојде крај, бидејќи сега е веќе 2015 година, а проектот продолжува да троши милионски суми евра за нејасни и неоправдани цели“....

Манчевски: Во 2015 година за проектот „Скопје 2014“ ќе се потрошат 46 милиони евра

„Скопје 2014“ не заврши во 2014 година. Бунарот без дно продолжува и во 2015 година, велат од СДСМ. „Оваа 2015 година, преку Градот, за проектот „Скопје 2014“ ќе се потрошат 46.175.000 евра и тоа на следните начини: 18 милиони евра за панорамско тркало, 10 милиони евра за барокна административна зграда на ЈП „Водовод и канализација“, 6,8 милиони евра за за нови...

Граѓанскиот „активизам“ на Скопјани, во филмот „Не почнувајте ја револуцијата без мене“

„Не почнувајте ја револуцијата без мене“ е новиот документарен филм на хрватската „Бланк продукција“, што се снима во Дубровник, Истанбул и во Скопје. Како што објаснува Дарио Јуричан, потпреседател на продукцијата, во филмот ќе бидат опфатени одржаните протести во Дубровник каде што граѓаните се побуниле за референдумот со кој требало да се одлучи дали ќе се гради апартмански комплекс над градот,...

Како грчките студенти го видоа градот: Со грутка во грлото низ „Скопје 2014“

Ненадејниот наплив на млади грчки студенти кои гласно и љубопитно го разгледуваа и дисeцираа секој дел од центарот на градот, вчера во Скопје беше дел од научната екскурзија на група од 70 студенти од отсекот за балкански, словенски и источни студии при солунскиот Универзитет „Македонија“. Mладата Стела Трагуда и нејзиниот колега Стелјос Солемидис се одмараа на плоштадот, речиси веднаш до...

Општините не водат сметка колку загадувачи имаат, ниту пак се грижат тие да платат затоа што загадуваат

Во регистарот за Б-интегрирани дозволи на Министерството за животна средина сè уште фигурираат фирми кои некогаш добиле дозвола, но веќе не постојат, а од друга страна, ги нема фирмите...