fbpx
Таг: Швајцарска амбасада

таг: Швајцарска амбасада

Шест милиони франци за поддршка на дуалното стручно образование

Швајцарија ќе обезбеди безмалку шест милиони франци за Р. С. Македонија, за да се развиваат реформите во средното стручно образование, односно да се развиваат стручните вештини кај средношколците. Со оваа инвестиција, како што информираат во Министерството за образование и наука (МОН), поддршката од Швајцарија за нашата земја за оваа намена досега вкупно изнесува 12 милиони швајцарски франци. Министерот Јетон...

Грижа и поддршка ќе добиваат децата со прележан канцер во центарот што ќе се гради во Кучково

На површина од над 650 квадратни метри, старото училиште во Кучково ќе се адаптира во регионален центар наменет за деца кои се излекувале од канцер. Во овој простор ќе има комплетно опремени соби за престој на 20 деца со 20 родители. Сепак, треба да се има предвид дека е потребно време да се реконструира и адаптира училиштниот објект во...

Депонијата „Русино“ привремено средена, апел до пратениците да го усвојат заемот за нова инвестиција

Наместо расфрлан отпад на сите страни, депонирање на смет којшто се покрива со земја. Наместо протекување на исцедокот од депонијата неконтролирано во природата, изграден е систем за рециркулација на исцедокот од депонијата со канали, бунари и други градежни интервенции за заштита на почвата. Ваква е денешната поправена слика за регионалната депонија „Русино“ кај Гостивар, која што денеска ја посети...

Без компетентни наставници нема квалитетно средно стручно образование

Лулзим Алиу, заменик-министер за образование и наука. Извор: МОН
Без компетентни наставници кои континуирано се надградуваат, нема унапредување на средното стручно образование. Затоа е направена платформа ИНОВЕТ што денес ја промовираме за да служи како дигитална база на наставниците во нивниот професионален развој, да им овозможува на едно место да добијат информација за обуки и курсеви за стручно усовршување и да можат онлајн да ги реализираат истите, рече...

Почнаа геомеханичките испитувања за изградба на автопатите на Коридорот 8

Со активности за геомеханичко испитување на земјиштето каде ќе минува алтернативниот пат на автопатот Тетово-Гостивар денеска на терен започнаа со реализација теренските градежни работи за изградба на автопатите на...