fbpx
Таг: шут

таг: шут

Нуркачкиот центар „Амфора“ предупредува дека Охридско Езеро се полни со отпад од четири реки (галерија)

Нуркачкиот центар „Амфора“ го реализираше успешно проектот „Подводна еко патрола”, чија цел беше да се откријат вливовите на реките преку кои најмногу се загадува Охридското Езеро со цврст отпад. Беа опфатени четири реки: Черава, Грашница, Далјан и Сатеска. „Состојбата со вливот на реките во езерото е алармантна. Овој проблем е одамна познат во пошироката јавност. Има присуство на големи количини...

По реакцијата на Порталб.мк, просторот наспроти старата пошта во Тетово е исчистен од отпад

Еден ден по веста на Порталб.мк во врска со малата депонија која беше создадена кај старата пошта во Тетово, а за која жителите на населбата се пожалија до „Порталб“, јавното комунално претпријатие (ЈКП) го исчисти местото и информира дека во текот на последниве денови дошло до зголемување на количините отпад бидејќи во руралните општини не се собирал, пишува Порталб.мк. Новинарот на Порталб.мк...

Прва еко-акција во Охрид во новата година – расчистена мини депонијата на улицата „Јордан Мијалков“

Охридските ентузијасти и екологисти кои себе си се нарекуваат „ЕКО ФАП“, во својата прва акција во 2021 година, го чистеше потегот кај „Бејбунар“ , на улицата „Јордан Мијалков“. „Во пресрет на големиот празник – раѓањето Христово, во координација со ЈП „Охридски комуналец“, решивме да излеземе на терен и да го подигнеме кабастиот отпад на улицата „Јордан Мијалков“ („Бејбунар“, Стрелиште) со...

Инспекторка вели дека на дивата депонија кај Шутка не треба да се фрла ниту шут

На депонијата во Шуто Оризари не смее да се одлага ниту ѓубре ниту шут, категорично вели општинската инспекторка Анета Манчевска, отфрлајќи ги тврдењата на градоначалникот на општина Бутел, Велимир Смилевски, пишува „Порталб“. -Не, не е вистина дека смее да се остава таму. Донесовме заклучок да не се фрла ѓубре ниту шут. Местото треба целосно да се исчисти - вели Манчевска. Нејзината...

Расте депонијата меѓу НП „Галичица“ и една од водоснабдителните станици

На само неколку десетици метри помеѓу границата на Националниот парк „Галичица“ и една од работните единици на јавното претпријатие кое се грижи за хигиената на градов, „Охридски Комуналец“ расте дива депонија. Грдиот момент е што таа е и во непосредна близина на една од водоснабдителните пумпни станици. Пред неколку години улицата „Јордан Мијалков“, чијашто изградба беше дел од изборните ветувања...

Тетово одреди место за фрлање шут и кабаст отпад

Стар мебел, стари санитарии, шут и друг кабаст отпад граѓаните на Тетово отсега ќе може да фрлаат на посебно одреденото место крај патот Тетово-Требош, известува Порталб.мк. Преку соопштение за јавноста, ЈКП Тетово, ги повика граѓаните да не го фрлаат отпадот насекаде, бидејќи покрај загадувањето на животната средина отпадот ги оштетува и машините и со тоа се оневозможува чистењето на другите...

Проблемот со градежниoт отпад во Тетово уште долго нема да се реши

Проблемот со фрлањето и отстранувањето на градежниот отпад во Тетово нема да се реши наскоро. Oпштинските власти ветија дека во 2019 година ќе го решат ова прашање, но моментално нема проект за изградба на депонија од ваков вид. Владата, пак, ќе  отвора нови депонии по еколошки стандарди, но тие ќе бидат единствено за комуналниот отпад, не и за цврстиот....

Немањето депонија за градежен шут во Тетово, предизвика хаос со фрлањето на отпадот

Општината Тетово нема депонија за тврд отпаден материјал поради што градежните отпадоци се исфрлуваат со трактори и камиони по јавни локации. Властите треба да се ангажираат што поскоро да го остварат ветеното, со што би се спречил хаосот со неконтролираното исфрлување на овој вид отпадоци, известува „Порталб.мк“. Недостатокот од една ваква депонија, ги принудува граѓаните кои во текот на градежните...

Завршено расчистувањето на депонијата „Мауцкер“ на влезот од Охрид

Јавното претпријатие „Охридски комуналец“ заврши со расчистувањето на депонијата „Мауцкер“, а во иднина истата тековно ќе се одржува. По поднесената апликација на Општина Охрид до Министерството за животна средина, доделени се повеќе од два милиони денари за реализација на овој зафат. Во расчистувањето и рамнењето на теренот беа ангажирани два булдожери, еден багер и два камиони. Извршено е порамнување на 16.000...

Почна расчистувањето на насипите во Вардар кај галиите

Град Скопје денеска почна со расчистување на насипите и градежниот материјал во коритото на реката Вардар во центарот на Скопје, односно меѓу мостот Гоце Делчев и Камениот мост. Активностите се со цел да се намали опасноста од излевање на реката Вардар при поголеми врнежи од дожд. - Насипите и градежниот шут во Вардар ја намалуваат проточноста на водата, а со тоа...

#Одговорност е да нема диви депонии

На дел од незаградената површина која порано беше база на „Комунална хигиена – Скопје“ во населбата Дуќанџик, веднаш до улицата на која има многу куќи, и по акциите од кампањата „Македонија без отпад 2016“ има дива депонија, на која е натрупан шут, разни крупни предмети, но и ситен отпад од домаќинства и од работилници. Така некој „го решил“ својот...

Крајбрежјето во Струга е полно со шут и со отпад

Стружани, особено еколозите, реагираат за атакот што се врши врз крајбрежјето од струшкиот дел на Охридско Езеро. Тие викендов организирано го чистеа крајбрежјето од шут и од отпад, но истовремено укажаа на неодговорната и на лошата навика на поединци да ја палат трската крај самиот брег и да фрлаат градежен шут со намера за оградување простор за сопствена плажа,...

Дојава за бомба во две основни училишта во Скопје, учениците евакуирани

Покрај дојавите за бомба во осум средни скопки училишта, денеска за прв пат откако се испраќаат серија лажни закани, порака за поставен експлозив стигна и во основните училишта „Петар...