fbpx
Таг: Shar Planina

таг: Shar Planina

Падна договор: Тетово и Призрен ќе се поврзат преку тунел од 6,4 километри низ Шар Планина

Заменик-министерот за транспорт и врски, Беким Реџепи и министерот за животна средина, просторно планирање и инфраструктура на Република Косово, Либурн Алиу, денеска го потпишаа Договорот за кофинансирање за проектирање за изградба на тунелот на новиот патен правец Тетово – Призрен. „Поврзувањето со Косово ќе се направи преку изградба на тунел долг 6,4 километри, за што денеска го потпишавме овој договор...

„Шорткат“: На Шар Планина се случува екоцид

Прогласувањето на Шар Планина за национален парк не ги запре несовесните граѓани да фрлаат отпад насекаде во природата. Повеќе за овој екоцид информираме во новата епизода на „Шорткат“. Во вестите за млади неделава носиме информации и за студентите – во тек е конкурсот за стипендии за редовните студенти, а формиран е и новиот состав на Универзитетското студентско собрание на УКИМ. Дознајте...

Малите хидроцентрали на Шара што веќе биле почнати ќе се доизградат, а нови ќе нема, велат од МЖСПП

Нема нови концесии за мали хидроцентрали во Националниот парк „Шар Планина“, туку се работи за објекти чија градба е веќе започната, а за кои се дава нов рок за да се довршат. Министерството за животна средина денеска испрати објаснување дека го почитува договорт и не издава нови концесии за енергетски објекти во заштитени подрачја, откако од управата на паркот...

„Маврово“ и „Шара“ стануваат дел од најголемата заштитена зона во Европа

Националните паркови „Маврово“ и „Шар Планина“ ќе станат дел од најголемиот прекуграничен парк во Европа, заедно со Паркот на природата „Кораб-Коритник“ во Албанија и Националниот Парк „Шари“ на Косово. Министерот за животна средина Насер Нуредини, заедно со колегите од Албанија и Косово, Мирела Кумбаро и Либурн Алиу викендов, по повод Меѓународниот ден на планините, во Тирана го потпишаа договорот за...

Раскинати договорите за изградба на седум мали хидроцентрали на Шара

Договорите за концесија за седум мали хидроцентрали на Шар Планина се раскинати, а на концесионерите ќе мора да им се вратат концесискиот надомест и трошоците кои ги направиле досега. Одлуката за спогодбено раскинување на договорите Владата ја усвои денеска, а таа се однесува на шест мали хидроелектрични централи лоцирани во зоните на строга заштита и на активно управување во националниот...

Шара да стане бренд за еко туризам и да се развива во хармонија со природата

Да се развива алтернативен туризам, одржливо да се управува со природните ресурси, како и со живеалиштата и екосистемите, да се зачува природното и културното наследство, а истовремено да се обезбеди локален развој и да се едуцира населението кое живее на територијата на Националниот парк Шар Планина, се основите на кои се темели Нацрт-Планот за управување со паркот. Планот денеска беше...

НП „Шар планина“ сѐ уште не е во функција, граѓаните се жалат на заканите за планината

Нацрт-планот за управување со Националниот парк „Шар Планина“ за периодот 2022-2031 година има нејаснотии во толкувањето. Ова беше еден од проблемите што беа посочени во јавната расправа за Шар Планина, за што Министерството за животна средина и Даниел Богнер, експерт за управување со заштитени подрачја, ветија дека ќе ги поправат во наредниот период. Новата јавна установа „НП Шар Планина“...

Нуредини: Ја прошируваме соработката со ПОНТ и во НП „Шар Планина“

На Попова Шапка денеска се потпиша Договор за грант за планирање меѓу Фондот за природа Преспа-Охрид (ПОНТ) и ЈУНП Шар Планина со кој се обезбедија дополнителни средства потребни за функционирање на новоформираната јавна установа. „Добрата соработка на Министерството за животна средина и просторно планирање и Фондот за природа Преспа-Охрид, што започна во 2018 година со потпишување на Рамковен договор, резултираше...

Националните паркови имаат огромен потенцијал за еколошки туризам

Пешачење или возење велосипед во природа, здрава храна произведена од локални производители на еколошки начин, чист воздух и вода и многу шума и зеленило. Можностите за еколошки туризам во земјава се огромни, а четирите национални паркови со своето природно богатство и биодиверзитет се вистински потенцијал за развивање на одржливи бизниси. Зачувувањето на животната средина од една и подобрувањето на...

Животната средина и во 2021 година на маргините: Mногу одлуки на хартија, слаба имплементација

Шар Планина стана национален парк, четвртиот во земјава и прв прогласен по осамостојувањето на земјата. Една од најголемите жешки точки во земјата, ОХИС се исчисти од многу хемикалии, а се решава и линданот од малата депонија. Состојбата со Охридското езеро и водите е толку алармантна, што Бернската конвенција отвори случај против земјата за заканите врз Емералд подрачјата Охридско Езеро...

Основана Јавната установа што треба да ја штити и управува Шар Планина

Владата ја основаше Јавната установа која ќе управува и ќе го штити Националниот парк Шар Планина. Оваа институција ќе треба да го спроведува Планот за управување со паркот, што е последниот голем чекор за обезбедување на целосна и вистинска заштита на природните богатства на овој регион. Дел од Шар Планина беше прогласена за национален парк на почетокот на овој месец...

Нуредини: Преговараме со концесионерите да не се градат мали хидроцентрали на Шара

Искусни ренџери ќе го чуваат Националниот парк Шар Планина и ќе се грижат за заштита на природните богатства и живиот свет, најави денеска министерот за животна средина Насер Нуредини и посочи дека активно се преговара во заштитениот дел да не се градат нови мали хидроцентрали. Јавната установа за управување со заштитеното подрачје треба да се формира за три месеци,...

Порталб.мк: Прогласувањето на Шара за национален парк нема да ја запре изградбата на 7 мали хидроцентрали

Започнаа градежните работи за изградба на хидроцентралите на Шар Планина. И покрај фактот дека е прашање на денови кога Шара ќе се прогласи за национален парк, седумте хидроцентрали кои веќе започнаа да се градат, ќе бидат изградени. Порталб.мк ова го дозна од директорот за Управата за животна средина, Хисен Џемаили. Според активистот Садик Абдирахими, хидроцентралите за кои вели дека...

На Шара мора да се зачуваат природата и традициите и да се развива еко туризам

Заштита на природата, биодиверзитетот и пејсажите, развој на планинските села и на еко туризмот, поттикнување на традиционалните активности на локалното население и транзиција во раководењето со шумите и пасиштата, се главните активности кои ќе треба да ги содржи идниот План за управување со националниот парк „Шар Планина“. На настанот кој денеска беше организиран од Регионалната канцеларија за Источна Европа...

Да се јакне брендот Шара и да се развива еко-туризмот, локалното население задоволно што ќе има нов национален парк

Над 80 отсто од жителите на Тетово и Гостивар, како и на 38 села на Шар Планина и сега и во 2016 година сметаат дека планината треба да стане национален парк. Свесноста на населението дека Шара треба да се заштити бележи раст, а особено се однесува на дрвјата, шумите и живиот свет. Жителите од овој регион, над 80 отсто, сметаат...

Законот за прогласување на дел од Шар Планина за Национален парк оди на усвојување во Собранието

Владата го утврди конечниот текст на предлог-законот за прогласување на дел од Шар Планина за Национален парк и донесе заклучок да биде доставен на усвојување во Собранието. „Како што веќе беше објавено, основната цел на ова законско решение е прогласување на дел од Шар Планина за заштитено подрачје од втора категорија - Национален парк, заради обезбедување на заштита на исклучителните...

Нуредини ја стави Шара во привремена заштита, екологистите задоволни

Министерот за животна средина Насер Нуредини ја стави Шар Планина во привремена заштита сè додека не биде прогласена за национален парк. Како што информираат од министерството, Нуредини денеска донел решение според законот за заштита на природата, за привремена заштита на делот од Шар Планина за кој се води постапка за прогласување за заштитено подрачје во категорија II - национален...

Еколошките организации бараат заштитните зони на Шара да ги опфатат и малите хидроцентрали

Предлог-законот за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк, што го усвои Владата, не обезбедува заштита од најголемиот еколошки проблем на планината, малите хидроелектрани, сметаат граѓанската организација „Еко-свест“ и Македонското здружение на млади правници. Во заеднички допис до јавноста, двете организации посочуваат дека првата верзија на предлог-законот, согласно со препораките од Студијата за валоризација на Шар Планина, содржеше...

„Еко Свест“ и МЕД бараат Владата да ги раскине сите концесии за мали хидроцентрали на Шар Планина

Владата да ги прекине сите постапки за доделување концесии за мали хидроелектрани и да ги раскине договорите за доделени концесии за мали хидроелектрани чија изградба сè уште не е започната на територијата на Шар Планина, бараат граѓанските организации „Еко Свест“ и Македонско еколошко друштво (МЕД). Во писмо, упатено до Владата и премиерот Зоран Заев, граѓанските активисти посочуваат дека малите хидроцентрали...

МЖСПП: Продолжува директната комуникација со засегнатите страни за предлог-закон за Шар Планина

По истекувањето на рокот за писмени и усни забелешки за Нацрт-законот за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк, Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) соопшти оти сега се анализираат коментарите од јавноста, а ќе има и нова серија директни средби со засегнатите страни заради ревизија и усогласување на предлогот. „На барање на министерот Нуредини, експертскиот...

Конгрес на СДСМ: Пендаровски едногласно избран за претседателски кандидат

Едногласно на 27-миот Конгрес, СДСМ го избра кандидатот за претседател, Стево Пендаровски, соопшти лидерот на СДСМ, нарекувајќи го Пендаровски „вистинскиот претседател за сите граѓани и кандидат кој ги споделува...