fbpx
Таг: сектори

таг: сектори

Просечната нето-исплатена плата во мај изнесувала 28.721 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во мај 2021 година изнесува 28.721 денари и е зголемена за 8,8 отсто во однос на истиот месец лани, објави Државен завод за статистика (ДЗС). Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во мај 2021 изнесува 42.917 денари и е зголемена за 8,9 проценти во однос на истиот месец лани. „Ваквото зголемување се должи, пред...

Просечната нето-плата во ноември 2020 изнесувала 27.588 денари

Просечната месечна нето-плата по вработен во ноември 2020 година, изнесувала 27.588 денари и е за седум отсто повисока во споредба со истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика (ДЗС). Просечната бруто-плата, пак, изнесувала 41.141 денар и е за 7,4 отсто повисока во однос на ноември 2019 година. „Зголемувањето на просечната плата се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна...

ДЗС: Пад на индустриското производство во август од 9,1 отсто

Пад на индустриското производство од 9,1 отсто имало во август годинава во споредба со истиот месец во минатата година, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС). Гледано по сектори, индустриското производство во секторот „рударство и вадење на камен“ во август 2020 година, во однос на август 2019 година, бележи опаѓање од 8,9 отсто, секторот „преработувачка индустрија“ бележи опаѓање...

Индустриското производство со пораст од 5,6 проценти во првите девет месеци

Во првите девет месеци индустриското производство бележи раст од 5,6 проценти во однос на истиот период лани, објави денеска Државниот завод за статистика. Индустриското производство во септември годинава во однос на истиот месец лани е зголемено за 6,1 процент. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот „Рударство и вадење камен“ во септември  годинава, во однос на септември 2018 година, бележи опаѓање...

Просечната месечна нето-плата во април изнесувала 24.785 денари

Просечна месечна исплатена нето-плата по вработен, во април изнесува 24.785 денари и е за 3,5 проценти повисока од истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика. Бруто-платата пак е 36. 796 денари и е зголемена за 4,8 проценти. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите дејности на здравствена и социјална...

Индустриското производство зголемено за 5 проценти во однос на лани

Индустриското производство, во првите девет месеци годинава, е зголемено за пет проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Во септември зголемувањето изнесувало 4,5 проценти во однос на истиот месец лани. Индустриското производство е зголемено во секторот рударство и вадење на камен од 4,7  проценти, во преработувачка индустрија има пораст од 3,6 проценти, а во секторот снабдување со...

Просечната нето-плата во декември изнесувала 23.850 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2017 година изнесувала 23.850 денари и е повисока за 1,7 отсто од декември 2016 година, соопшти Државниот завод за статистика. Зголемување се должи, пред сè, на повисоката исплатена нето-плата во секторите други услужни дејности (9,8 отсто), преработувачка индустрија (9,3 отсто) и објекти за сместување и сервисни дејности со храна (8,9 отсто). Просечната бруто-плата пак изнесувала 35.017...

Пад на индустриското производство од 5,3 проценти во август во однос на лани

Индустриското производство во периодот јануари - август 2017 година, во однос на истиот период лани, бележи мал пад од 0,01 отсто, објави Државниот завод за статистика. Во август, тоа намалување изнесува 5,3 проценти во однос на истиот месец лани. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење камен во август во однос на истиот месец лани бележи намалување од 6,1 отсто, во...

МЗШВ исплати 125 милиони денари субвенции за земјоделците

Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство исплати околу 125 милиони денари субвенции за земјоделство, известуваат од таму. Најголемиот дел или околу 61 милиони денари се субвенции за дополнителна финансиска поддршка за сертифициран семенски материјал, 35 милиони денари за субвенција за литар предадено млеко, повеќе од 17 милиони денари се субвенции за предаден зеленчук во преработувачки капацитети. „Остатокот од исплатените субвенции се за...

Просечната нето-плата во март изнесувала 22.445 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во март 2017 изнесувала 22.445 денари, а бруто-платата изнесувала 32.999 денари објави Државниот завод за статистика. Просечната плата во март била повисока за 1,8 проценти во однос на истиот месец лани. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите финансиски дејности и дејности на осигурување (7,5 проценти),...

Индустриското производство до ноември годинава поголемо за 3,4 проценти во однос на лани

Индустриското производство во ноември во однос на истиот месец лани бележи намалување за 4,9 процени, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика. Во првите 11 месеци од годинава, пак, производството е поголемо за 3,4 проценти во однос на истиот период лани. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење камен во истиот период, бележи опаѓање од 16,8 проценти, во...

Индустриското производство во октомври помало за 3,6 проценти во однос на лани

Индустриското производство во октомври, во однос на истиот месец лани, бележи опаѓање за 3,6 проценти, а во првите десет месеци годинава во однос на тој период лани има зголемување за 4,4 проценти, објави Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење камен во октомври, во однос на истиот месец лани, бележи опаѓање од 0,8 отсто,...

Нивото на вкупните кредити се намали за 697 милиони денари во јули

Кредитната активност во јули и понатаму се намалува на месечна основа за 0,3 проценти, но значително послабо во однос на претходниот месец, покажува најновиот извештај на Народна банка. Падот кај кредитите на приватниот сектор главно е резултат на регулаторните промени. „Годишната стапка на пораст на вкупните кредити, на крајот на јули, изнесува 3 проценти, додека без ефектот од регулаторните промени таа изнесува 8,2 проценти и е над годишниот пораст од 7,9 проценти проектиран...

Индустријата со пораст од 10,4 отсто во првите 7 месеци годинава во споредба со лани

Во јули годинава во споредба со истиот месец лани, прометот во индустријата на домашниот пазар бележи зголемување од 3,5 проценти, а прометот остварен на странските пазари бележи пораст од 16,1 отсто, објави Државниот завод за статистика. Прометот од јануари до јули е зголемен за 10,4 проценти во однос на истиот период лани. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во јули во...

БДП се зголеми за 2,2 отсто во второто тримесечје

Стапката на пораст на домашниот бруто-производ (БДП) за второто тримесечје годинава изнесува 2,2 проценти, објави Државниот завод за статистика. Најголем пораст е забележан во секторите градежништво, од 31 процент, стручни, научни и технички дејности, административни и помошни услужни дејности, од 11,5 проценти, и финансиски дејности и дејности на осигурување од 4,9 проценти. Во истиот период, извозот на стоки и на услуги номинално се зголеми за...

6.687 слободни работни места во вториот квартал од годината

Во вториот квартал годинава во Македонија се регистрирани 6.687 слободни работни места, објави Државниот завод за статистика. Најголем број слободни работни места, односно 2.398, има за работници во услужни дејности и во продажба. Најмала е стапката на слободни работни места во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација, каде што изнесува 0,1 отсто. Деловните субјекти кои имаат од 10 до 49...

Се зголемува кредитирањето на населението, а се намалува на фирмите

Банките одобриле повеќе кредити на населението, а кредитирањето на корпоративниот сектор во април и во мај било намалено, информираат од Народна банка. - Стагнацијата на кредитите во еден дел е одраз на отписот на достасани, ненаплатени побарувања, во согласност со одлуката на НБРМ донесена во декември 2015 година, но веројатно е и реакција на неизвесниот амбиент и на падот на...

Прометот во индустријата во првиот квартал е поголем за 11 проценти во однос на истиот период лани

Прометот во индустријата во првиот квартал од годината е поголем за 11 проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата во април е поголем за 15,7 проценти во однос на истиот месец лани. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во април годинава во однос на истиот месец лани бележи пораст од 4,8 проценти, а индексот...

Бројот на работници во индустријата поголем за 1,6 проценти во однос на лани

Бројот на работници во индустријата во првиот квартал од годината е поголем за 1,6 проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Бројот на работниците во секторот рударство и вадење на камен во април 2016 година, во однос на истиот месец лани бележи пораст од 2,3 проценти, во секторот преработувачка индустрија има пораст од 0,9 проценти, а...

Индустриското производство зголемено за 8,7 проценти во однос на лани

Индустриското производство во првиот квартал од годината е зголемено за 8,7 проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење на камен во април во однос на истиот месец лани, бележи опаѓање од 10,2 проценти, во секторот преработувачка индустрија бележи пораст од 9,4 проценти, а во секторот снабдување со...

ЗНМ реагира, новинарката Илинка Иљоска од Мета вербално нападната поради направени фотографии од нерасчистено ѓубре

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ги осудува заканите и навредите од страна на вработени во „Комунална хигиена“ - Скопје (КХС) кон новинарката Илинка Иљоска од новинската агенција Мета,...