fbpx
Таг: сексуални работнички

таг: сексуални работнички

Проблемот со младите бездомници во Македонија го надминува капацитетот на социјалните услуги

„Организација за домување и станари“ (ОДС) во соработка со Цивика Мобилитас неодамна изработи и промовираше ново истражување насловено како „Младите лица и домувањето“, во кое се анализира и темата за младите лица без живеалиште што живеат во Република Северна Македонија. Станува збор за испитувања што досега немаат добиено генерална видливост, односно се анализираат скриеното и потенцијалното кои покрај јавното, постојат...

(Галерија) Сексуалните работници и работнички упатија апел за декриминализација на нивната работа

Сексуалните работници и работнички денеска го одржаа по 14-пат Маршот на црвените чадори во чест на 17 Декември, Меѓународен ден за стоп на насилството врз сексуалните работници и работнички. Маршот беше организиран од СТАР – Прв Колектив на сексуални работници на Балканот и од поддржувачите ХОПС – Опции за здрав живот Скопје и Коалиција Маргини. Низ централното градско подрачје, тие...

Во Градскиот парк во Скопје одбележан Меѓународниот ден на сексуалните работнички

Под мотото „Црвениот фустан добро ми прилега“ во Градскиот парк во Скопје беше одбележан Меѓународниот ден на сексуалните работници 2 Јуни, во организација на ХОПС - Опции за здрав живот Скопје, со партнерските организации од Платформата за декриминализација на сексуалната работа, Здружение за поддршка на маргинализирани работници STAR - The First Sex Workers Collective in the Balkans и Коалиција...

Сексуалните работнички маршираа против насилството врз нив

По десетти пат денеска на улицата Македонија се одржа традиционалната годишна парада за правата на сексуалните работнички, овој пат под мотото „Стоп за насилството врз сексуалните работнички“. „Сексуалните работнички го креваат гласот против насилството. Повеќе од една деценија се одбележува. Оттука имаме резултати после десет години има силна заедница и поддржувачи и горди сме за тоа. Но, нема слух од...

Човекот што пукаше во масовниот убиец во Цетиње сè уште недостапен за полицијата

Жителот на Цетиње што вчера попладнето го застрелал и најверојатно го убил масовниот убиец Вук Бориловиќ (34), којшто претходно уби 10 луѓе и рани шестмина,од кој еден е полицаец,...