fbpx
Таг: РСМ

таг: РСМ

Северна Македонија и Швајцарија ја усогласија Спогодбата за избегнување на двојно оданочување

Протокол за усогласување на Спогодбата меѓу Северна Македонија и Швајцарија за избегнување на двојно оданочување, според новата даночна конвенција на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) и БЕПС стандардите, денеска потпишаа министерот за финансии, Фатмир Бесими и амбасадорката на Швајцарија, Сибил Зутер Техада. Со овој документ треба да зајакнат одредбите за избегнување на двојно оданочување на данокот на доход...

Франција и РС Македонија потпишаа договор за копродукција во областа на филмот

Република Северна Македонија и Франција потпишаа Договор за филмска копродукција, во кој надлежни институции се Агенцијата за филм на РСМ и Францускиот Националниот центар за кинематографија и анимирани слики. „Во рамките на една посета на Париз што се одржа на 23 февруари 2021, нашите двајца Министри за надворешни работи, Г-динот Жан-Ив Ле Дријан и Г-динот Бујар Османи потпишаа Договор за...

Макрон: Најден е компромис за преговарачката рамка на Северна Македонија

Францускиот претседател Емануел Макрон од Мадрид, на НАТО самитот соопшти оти смета дека е најдено компромисно решение за преговарачката рамка на Северна Македонија, која ја вклучува и Бугарија, јави...