fbpx
Таг: „Розеви тигри и златни гуштери и што уште не“

таг: „Розеви тигри и златни гуштери и што уште не“

„Децата најмногу ја разбираат екологијата преку уметноста“ – посета на изложбата „Розеви тигри, златни гуштери и што уште не“

„Преку уметноста децата го изразуваат тоа што го чувствуваат и тоа што го размислуваат. Темата е многу значајна. Децата најмногу ја разбираат екологијата преку уметноста. Кога треба да нацртаат колку е загадена околината, тие користат темни бои, меѓутоа, кога треба да цртаат чиста природа, тие уживаат во плејада убави бои. Децата од мали нозе можат да научат како треба...

Земјава има исклучителна биолошка разновидност, но таа мора и да се чува и заштити

Кога земјава би имала повеќе подрачја „Натура 2000“, што е најголемата координирана еколошка мрежа на заштитени подрачја во светот, тогаш би добиле и поголема заштита на екосистемите и сите нивни елементи, рече Диме Меловски од Македонското еколошко друштво на дебатата со наслов „Заштита на биодиверзитетот преку чување на природата и реверзија на деградацијата на екосистемите“ која се одржа во...

Повеќе возење велосипед и понови возила се услов за поеколошки транспорт

Повеќе да се користи велосипедот како превозно средство, да се подобри патната инфраструктура и јавниот транспорт за да се намали загадувањето, да се покрене свеста за нашата околина, но и да се воведат поригорозни правила за увоз на стари возила, се дел од заклучоците на дебатата „Европски зелен договор: обезбедување ефикасен, безбеден и еколошки транспорт“ инспирирана од тековната изложба...

Дебата за климатски промени: Да не заборавиме на животната средина поради дневнополитичките настани

„Ако пред 20 години било проблем да зборуваме за климатски промени, денес дебатираме на оваа тема. Мора да се надеваме дека свесноста ќе влијае да спречиме поголема еколошка деградација“, нагласи модераторката Мила Јовановска од организацијата „Биди зелен“ на втората по ред екодебата на тема климатски промени што се одржува во рамките на изложбата „Розeви тигри и златни гуштери и...

Отворена изложбата „Розeви тигри и златни гуштери и сѐ друго“ – дел од кампањата за Европскиот зелен договор

Денеска во резиденцијата на Европската Унија во Скопје, Дејвид Гир, шеф на Делегацијата на ЕУ, заедно со Елизабета Ѓоргиевска, сопругата на претседателот на државата, ја отворија уметничката изложба за Европскиот зелен договор насловена „Розеви тигри и златни гуштери и сè друго“. Главната тема на изложбата е спречување на колапсот на биодиверзитетот, што е меѓу основните цели на Европскиот зелен договор, а...

МЗШВ: Активно се работи за подигнување на електронскиот систем, базата на министерството е сигурна и етапно се враќа во функција

Електронскиот систем на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на 12-ти овој месец беше цел на хакерски напад од меѓународна хакерска група Black Byte. Нападот предизвика блокирање на редовниот работен...