fbpx
Таг: родова балансираност

таг: родова балансираност

Локални избори: Чекори наназад за женската застапеност, дали квотите се решение за овој проблем?

Иако родовата еднаквост е на агендата и „приоритетите“ на политичките партии, сепак не може да се каже дека истото се спроведува во пракса. Ова го покажуваат резултатите од локалните избори годинава, при што само две жени успеаја да победат за да ги водат општините, пишува Порталб.мк. Застапеноста останува под минимумот, и дали ова значи дека треба да се постават загарантирани...

Реактор: Две години по ковид пандемијата, родовата нееднаквост станува уште понагласена

Речиси две години од почетокот на пандемијата со Ковид 19, состојбата продолжува да ги акцентира нееднаквостите во сите сфери на живеењето, а родовата нееднаквост станува уште понагласена, велат од Реактор - Истражување во акција. Од Реактор велат дека во просек жените во Северна Македонија извршуваат 72,5 отсто од вкупната неплатена работа за грижа, додека придонесот на мажите едвај надминува една...

Платформата за родова еднаквост бара од партиите родов баланс во изборните листи

Платформата за родова еднаквост ги повикува подносителите на листите на кандидат(к)и за Локалните избори 2021 да покажат минимум демократски капацитет и да обезбедат родов баланс на изборните листи. 27-те членки на Платформата за родова еднаквост потсетуваат дека во моментов земјава има само 6 градоначалнички наспроти 75 градоначалници. „Овој дисбаланс кој ги рефлектира изборните резултати од 2017 година, е само доследно...

Порталб: „Советот на мажи“ на ДУИ не им дава доверба на жените на високи извршни функции

Застапеноста на жените во јавниот живот, особено во политиката, сè уште не е на задоволително ниво. И покрај постојаните повици за родова еднаквост и соодветна застапеност се чини дека тоа во Северна Македонија, која е кандидат за членство во Европската Унија (ЕУ), не се сфаќа сериозно. Државните институции и високите позиции ретко им се доверуваат на функционерки. А пак,...

Платформата за родова еднаквост бара поголема вклученост на жените на изборите

Платформата за родова еднаквост ги повикува подносителите на листите на кандидати за локалните избори да се заложат за родова балансираност. Од таму потсетуваат дека во 1996 и во 2009 година ниту една жена не била избрана за градоначалничка, а на последните локални избори, во 2013 година, биле избрани 19 пати повеќе градоначалници отколку градоначалнички (76 мажи наспроти четири жени). „Наспроти декларативните заложби,...

За три дена 290 нови потврдени случаи на ковид

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје, Министерството за здравство информира дека во последните три дена направени се 1.695 тестови, а регистрирани се 290 нови случаи на ковид-19. Најголем...