fbpx
Таг: родов идентитет

таг: родов идентитет

Коалиција „Маргини“: Утврдена дискриминација кон транссексуална жена од аптека „Виола“

Директна дискриминација врз основа на родов идентитет сторена врз транссексуална жена, утврди вчера Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД), информираат од Коалиција „Маргини“. „Дискриминацијата е сторена преку барање на специјалистички извештај за добивање на лек и покрај уредно приложени рецепти, читање на глас на лични податоци пред трети лица и вербално вознемирување од страна на аптекарката. Согласно „Правилникот...

Кампања на ХЕРА за заштита од секаква дискриминација

Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување (ХЕРА) заедно со Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници“, а со поддршка на Амбасадата на Кралството Холандија во Македонија, од денеска ја почнува кампањата за заштита од дискриминација врз сите основи, вклучувајќи ја и сексуалната ориентација и родовиот идентитет. Пораката на кампањата е „Ако е вообичаено, не значи дека е праведно. Три...

Мехмедовиќ: Го подготвуваме системот за евентуална епидемија со мајмунски сипаници

Да го подготвиме системот што е можно подобро за да одговори на евентуална епидемија со мајмунски сипаници и во нашата земја, е целта на Комисијата за заштита од заразни...