fbpx
Таг: репродуктивно здравје

таг: репродуктивно здравје

ФСС-ФЕИТ организира едукативна работилница за машко здравје

По повод ноември, месецот на машкото здравје, Факултетското студентско собрание при Факултет за електротехника и информациски технологии (ФСС-ФЕИТ) организира едукативна работилница на теми поврзани со машкото здравје. Настанот е организиран во соработка со Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување (ХЕРА) и Факултетското студентско собрание при Медицинскиот факултет (ФСС-МЕДФ). Работилницата ќе се одржи во понеделник, 27 ноември, а пријавувањето е на...

Европска недела на тестирање: Секое трето лице со ХИВ во земјава, не е свесно за својот ХИВ-позитивен статус

Секое трето лице кое има ХИВ во земјава, не го знае својот ХИВ-позитивен статус, односно не е свесно дека е позитивно на вирусот. Оттука, важно е редовното тестирање, затоа што само така може да се утврди статусот и да се отпочне со терапија за ХИВ, која во земјава е достапна и бесплатна и со која луѓето со ХИВ може...

Фармацевтите – важна алатка во пристапот на младите до информации и услуги за контрацепција

Фармацевтите се најчесто првите здравствени работници од кои младите бараат информации и услуги за сексуално и репродуктивно здравје, особено во услови на криза. Ова беше истакнато на националната конференција „Младите и фармацевтите – Заедно за достапна контрацепција“, што денеска се одржа во организација на ХЕРА. Загрижувачки е фактот што над 35 отсто од младите сѐ уште се потпираат на прекинување...

Младите за време на ковидот се соочиле со ограничен пристап до информации за сексуално и репродуктивно здравје

Младите се соочиле со сериозни потешкотии да дојдат до информации и услуги поврзани со сексуалното и репродуктивното здравје во време на ковид-19 пандемијата, што довело до зголемено чувство на несигурност кај нив. Ова го покажало Истражувањето за влијанието кое ковид-19 пандемијата го имаше врз сексуалното и репродуктивното здравје и права кај младите во Македонија кое го презентираше Асоцијацијата за...

Барањата за достоинствен менструален циклус во фокус во новата епизода на „Шорткат“

Иако живееме во современо општество, за менструацијата која се смета за прв знак за плодноста или половата зрелост, кај нас сè уште владее стигма и се зборува во кодови кои се употребуваат уште од минатиот век. Милиони девојки и жени не се во состојба да управуваат со својот менструален циклус на достоинствен, здрав начин. Од таа причина, 28 мај...

Недела на женското здравје: 4,9 проценти од новороденчињата ги родиле мајки на ворзаст од 15 до 19 години

Одбележувајќи ја Неделата на женското здравје која трае од 8 до 14 мај Македонската асоцијација на гинеколози и опстетричари-МАГО денес започна кампањата за сексуална едукација иницирана од соработката со светската невладина организација Amaze. Водејќи се според основната мисија и цел за поттикнување природен и здрав сексуален развој на децата и адолесцентите, како и градење на свет во кој младите би...

Повеќе од 30.000 починати во Газа, најголем дел се жени и деца

Повеќе од 30.000 Палестинци се убиени во Газа од 7 октомври до денес, според податоците на Министерството за здравство на Хамас, а најголем број од починатите се жени и...