fbpx
Таг: раздолжување

таг: раздолжување

Народна банка: Девизните резерви се намалија поради раздолжувањето

Намалувањето на девизните резерви во најголем дел е резултат на раздолжувањето на Македонија кон меѓународните кредитори и намалување на севкупниот долг на Македонија, нешто што веќе беше најавено и од Министерството за финансии, се вели во соопштението на Народна банка во врска со намалување на девизните резерви за 177 милиони евра во ноември во однос на претходниот месец. - Дополнително,...

Ново задолжување од 28,94 милиони евра

Државата денеска повторно ќе се задолжи со 28,94 милиони евра. На аукцијата на државни хартии од вредност ќе бидат понудени шестмесечни записи со девизна клаузула во вредност од 3,74 милиони евра и шестмесечни записи без девизна клаузула за 8,13 милиони евра. Пред домашните кредитори ќе бидат понудени и едногодишни записи за 17,07 милиони евра. Утре за враќање доспеваат 28,99 милиони евра.

Узунов: Се задолжуваме за да се раздолжуваме

Владата на почетокот на овој месец се задолжи за нови 7,3 милиони евра кај стопанството. Најголем купувач на денарските едногодишни обврзници беа фирмите, кои откупија 63,3 отсто од вкупно понудените 5,5 милиони евра. На почетокот на август задолжувањето изнесуваше 2,2 милиони евра, а во јули 1,6 милион евра. Според универзитетскиот професор Ванчо Узунов, Владата нема намера да ја промени политиката на задолжување, која не...

Конгрес на СДСМ: Пендаровски едногласно избран за претседателски кандидат

Едногласно на 27-миот Конгрес, СДСМ го избра кандидатот за претседател, Стево Пендаровски, соопшти лидерот на СДСМ, нарекувајќи го Пендаровски „вистинскиот претседател за сите граѓани и кандидат кој ги споделува...