fbpx
Таг: РазбистриСе

таг: РазбистриСе

Kонтролите на инспекторите за животна средина што ги прават кај загадувачите ќе бидат јавни преку нова дигитална платформа

Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) денеска го промовираше Дигиталниот регистар за субјекти на инспекциски надзор и инспекциски извештаи, во кој се содржани сите податоци за компаниите кои имаат А и Б-интегрирани дозволи и елаборати и инспекциските надзори кои се извршени кај нив. Регистарот, кој е изработен во соработка со Институтот за комуникациски студии (ИКС) во рамките на кампањата „Разбистри...

Екологистите бараат сериозен третман на хидројаловиштата во Законот за минерални суровини

Останати се многу недоречености во Законот за минерални суровини, чии измени се повлечени од собраниска процедура. Течат консултации меѓу надлежните од Министерство за економија со Алијансата „Разбистри се“ за дополнително менување на законските содржини. Тие посебно се однесуваат на делот на процедурите во сите фази за издавање на концесии во согласност со Архуската конвенција, на регулацијата на хидројаловиштата, на...

Објавен повик за средношколски натпревар „Водните ресурси во моето место на живеење: минато, сегашност, иднина“

По повод одбележувањето Cветскиот ден на водата – 22 март и со цел да се фокусира вниманието на средношколците за важноста за одржливо управување на водата, граѓанската организација Еко логик (Eco Logic) во соработка со Институтот за комуникациски студии во рамките на кампањата „Разбистри сè“ го објавува повикот за средношколците од источниот дел од Македонија на тема: „Водните ресурси...

Човекот што пукаше во масовниот убиец во Цетиње сè уште недостапен за полицијата

Жителот на Цетиње што вчера попладнето го застрелал и најверојатно го убил масовниот убиец Вук Бориловиќ (34), којшто претходно уби 10 луѓе и рани шестмина,од кој еден е полицаец,...