fbpx
Таг: растенија

таг: растенија

Ароматични билки и растенија се садат и растат меѓу скопскиот асфалт, во урбаната градина на ПМФ

Лековити, ароматични, зачински билки и градинарски растенија растат среде Скопје. Тие се дел од урбаната градина која годинава беше направена во Ботаничката градина на Природно-математичкиот факултет (ПМФ). Целта и примарната улога на градината и одгледувањето на растенија е едукацијата, особено на учениците од основните училишта. Тие тука можат да видат како изгледаат и како се негуваат растенијата на кои...

Се зголемуваат откупот и продажбата на земјоделски производи

Откупот и продажбата на земјоделски производи сe зголемени за 7,9 проценти во четвртото тримесечје од 2015 година, во однос на истиот период од 2014 година, објави Државниот завод за статистика. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 14,4 проценти, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство е забележано намалување за 1,2 отсто. Зголемување на...
Гоблин скриншот од вебсајтот на Близард

„Гоблински режим“ е збор на годината според Oксфордскиот речник

Гоблински режим (Goblin mode) е терминот којшто годинава беше избран за збор на годината од лексикографите на Оксфордскиот речникот. Фразата што во слободен превод може да гласи „како гоблин“...