fbpx
Таг: расходи

таг: расходи

(АНАЛИЗА) Само четири министерства успеале да реализираат над 90% од капиталните расходи во 2023 година

Најниска реализација на капиталните расходи во Министерството за локална самоуправа, а ресорите за информатичко општество и за здравство не успеале да реализираат ниту половина од капиталните расходи што биле планирани во 2023 та. Објавени се новите сумирани податоци за реализација на јавните инвестиции. „Порталб“ ги рангира ресорите според степенот на остварување на капиталните расходи кои се клучен параметар за...

АНАЛИЗА: Општински буџети – најмногу се троши за плати, главен приход се трансферите

Општина Сарај со највисока стапка на реализација на приходите по основ на данок на имот во период од половина година. Дел од општините имаат позначајни приходи и од наплата на такси и надоместоци. Платите, придонесите и надоместоците се доминантна расходна ставка во општинските буџети, пишува Порталб.мк. Приходи и трошења на Струга, Тетово, Чаир, Сарај, Липково...   Општина Струга во првата половина...

Анализа: Општините најмногу трошат за плати, мала наплата на данок на имот

Највисоки трошоци за плати, придонеси и надоместоци. Најголема приходна ставка се трансферите. Наплатата на данок на имот во првите шест месеци е со бавно темпо. Колку и по кој основ се полнеле и трошеле локалните буџети? Порталб.мк во две продолженија на анализата ќе објави детали за буџетските сметки во првата половина од годинава. Милионски суми за договорни услуги, комуналии и...

АНАЛИЗА: За што најмногу трошеле општините во 2022 – доминираат расходите за плати

Голем дел од општините во 2022 година потрошиле помалку во однос на планираното, а најголем удел на расходната страна имаат платите и придонесите. И ставките за договорни услуги и привремени вработувања не се незначителни. Во второто продолжение на анализата, се опфаќаат расходите на општините за кои објавивме податоци и за приходите, пишува Порталб.мк. Освен за плати и придонеси, милионски суми...

АНАЛИЗА: Дел од институциите со поразителни резултати во однос на капиталните инвестиции во 2022

Некои институции и министерства со забрзано темпо во последниот месец од 2022 година ги „набилдаа“ капиталните инвестиции, но дел се со поразителни резултати – минимално остварување на планираните проекти, пишува „Порталб.мк“ во својата анализа.   Капитални расходи на министерствата Заклучно со ноември 2022, реализацијата на капиталните инвестиции изнесува 59,2 отсто. Само за еден месец, таа се искачува над 75 отсто. Вообичаено е...

АНАЛИЗА: ЈСП вози сè помалку патници, а има енормно зголемени расходи [инфографик]

Протестот на вработените од ЈСП-Скопје и вчерашниот сообраќаен хаос во главниот град е уште еден индикатор за алармантната состојба во која се наоѓа скопскиот јавен превоз. Енергетската криза со енормното зголемување на цените на нафтата и метанот, заедно со силното намалување на бројот на превезени патници со ковид-19 пандемијата, доведува до уште поитна потреба од капитални инвестиции во јавниот...

Усвоен ребалансот на буџетот, Бесими вели ќе има повеќе пари за здравство, пензии и плати

Собранието на Република Северна Македонија денеска го усвои ребалансот на буџетот за 2021 година, што, според министерот за финансии Фатмир Бесими значи повеќе приходи во буџетот, повеќе средства за капитални расходи, за мерки за поддршка на стопанството и граѓаните поради ковид-кризата, за здравството, земјоделството, за редовна исплата на плати и пензии и социјални права. Вкупните приходи со измените и дополнувањата...

Порталб: Се „ситни“ првото тромесечје од годинава-капиталните расходи реализирани со 12 отсто

Ќе биде ли и 2021 тешка инвестициска година? По ескалирање на здравстевната криза во нов, трети бран по ред и фактот дека следуваат локални избори – според економистите и во оваа економската година демнат ризците кои ќе го доведат во прашање планираниот раст на БДП и реализацијата на капиталните инвестиции кои се стожер на развојниот дел на буџетот, пишува...

Анализа на Порталб на планираниот буџет за следната година: повеќе пари од даноци, планирани и локалните избори [инфографик]

Догодина ќе се троши најголемиот буџет во износ од 4 милијарди и 25 милиони евра, пишува порталот на албански јазиј, Порталб.мк. Приходите се планирани на ниво од 3 милијарди и 457 милиони евра, со буџетски дефицит од 568 милиони евра. Контурите на новиот буџет се поставени како рамка на оптмистичко сценарио – стивнување на здравствената криза во првиот квартал...

Ребалансот на буџетот пред пратениците: Расходите се зголемуваат за 162 милиони евра

Владата го испрати во Собрание предлогот за ребаланс на буџетот за 2020 година, во кој меѓудругото се предвидува зголемување на расходите за 10 милијарди денари (162 милиони евра) во однос на првичните буџетски проекции за годинава. Вкупните расходи се планирани на ниво од 253 милијарди денари (4,1 милијарди евра) и се за 4,1 отсто повисоки во однос на планот. „Имајќи ги...

Приходите во буџетот во август изнесуваат 14,2 милијарди и се за 13,9 отсто пониски од лани

Приходите во буџетот во август изнесуваат 14,2 милијарди денари што е помалку за 13,9 проценти во однос на лани, информираат од Министерство за финансии. „Кумулативно од почетокот на годината приходите изнесуваат 119,6 милијарди денари и се на пониско ниво за 8,2 проценти во однос на лани, што е пак благо подобрување во однос на првото полугодие кога приходите кумулативно беа...

МРТ официјално работела со добивка, но со намален број на вработени во првите шест месеци

Македонската-радио телевизија (МРТ) официјално остварила позитивен финансиски резултат од работењето во првите шест месеци од 2020 година, иако приходите од државниот буџет и понатаму остануваат главен извор на над 85 отсто од приходите на јавниот сервис, покажуваат Извештаите за финансиското работење на МРТ за првиот и вториот квартал од 2020 година. Во првата половина од годинава, Националната радиотелевизија остварила вкупни...

ЕСЕ: Најмалку 100.000 граѓани немаат пристап до една или повеќе основни здравствени услуги

Ниски јавни расходи во здравството, забавени реформи за финансирање на здравствените услуги, ограничен пристап на илјадници граѓани до здравствена заштита, несоодветно планирање на буџетите за програмите за заштита на мајките и на децата, ниска едуцираност за детското здравје и мајчинството. Ова се само дел од заклучоците што беа изнесени на денешната прес-конференција на тема: „Како макроекономсккте политики влијаат врз...

Ангеловска: Економијата закрепнува, буџетот ликвиден, приходите повисоки од очекуваните

Во периодот јануари – јуни годинава вкупните буџетските приходи се остварени на ниво од 44 отсто од ребалансот (годишниот план) или во износ од 87,4 милијарди денари. Тоа е за 9 отсто помалку во однос на истиот период лани, а процентот на остварување во однос на планот, е речиси ист како и минатата година. Дефицитот во буџетот е остварен...

Наплатата на приходите во април била за 1,4 милијарди денари повеќе од очекуваното

Наплатата на приходите во април е подобра за 1,4 милијарди денари од најоптимистичкото сценарио за реализација на приходите во услови на корона кризата, изјави министерката за финанасии Нина Ангеловска на денешната прес-конференција. „Наплатата на приходите од почетокот на годината е за 4,9 проценти пониска во однос на минатата година. Согласно основното сценарио на Министерството за финансии за економскиот резултат во...

Анализа: Како општинските татковци ги полнеле и трошеле буџетите во 2019

Ниту успеале да ги соберат планираните приходи, ниту успеале во целост да ги реализираат планираните трошења. 2019-та година за општините во земјава беше уште една фискална година во која не се остварија во целост планираните буџети. Лани, според најновите податоци од Министерството за финансии, реализацијата на вкупните приходи на сите општински буџети била во износ од 603,2 милиони евра...

Собранието го усвои буџетот за 2020 година

Собранието го усвои буџетот за 2020 година со 65 гласа „за“ и 23 „против“ како и Законот за извршување на буџетот од 2020 година во рамки на 125. седница. Буџетот за идната година изнесува 3,9 милијарди евра, приходите се планирани на 3,6 милијарди евра, расходите на 3,9 милијарди евра, а буџетскиот дефицит е предвиден на ниво од 2,3 отсто. За власта...

Дополнетиот предлог-ребаланс на буџетот на собраниска седница

Дополнетиот предлог-ребаланс на буџетот за 2019 година, што минатата недела помина во Владата, е доставен во Собранието и е на дневен ред на денешната седница како последна точка. Дополнетиот предлог ги содржи деветте амандмани што беа прифатени на расправата по предлог-ребалансот во собраниската матична Комисијата за финансирање и буџет, а кои главно опфаќаат реалокација помеѓу веќе утврдените ставки во рамки...

Кои се осумте најголеми потрошувачи на буџетот за 2018 година?

Вкупните расходи на буџетот во првите десет месеци од 2018 година изнесуваа 159,6 милијарди денари, односно 24,3 отсто од БДП, што е за 1,3 отсто повеќе во однос на истиот период лани, покажуваат најновите податоци на Министерството за финансии. Во продолжение е даден осврт на буџетските расходи за најголемите буџетски корисници, чиј вкупен годишен буџет изнесува 88 отсто од вкупниот...

Шекеринска: Втора година по ред буџетот за одбраната расте, 135 милиони евра за 2019

Mинистерката за одбрана Радмила Шекеринска на денешната прес–конференција го образложи буџетот за одбраната за 2019, кој по десетгодишниот пад, втора година по ред е во нагорна линија и оваа година изнесува 135 милиони евра. „Лани, буџетот за одбрана порасна за 15 процнети, а зголемувањето за 2019 во споредба со ребалансираниот буџет за 2018 изнесува над 33 проценти. Следната година освен...

Метаморфозис се приклучува на осудите на физичкиот напад над новинарката на хрватски Фактограф

Фондацијата Метаморфозис, како членка на Европската мрежа за стандарди при проверката на факти (EFCSN), и на Меѓународната мрежа за проверка на факти (IFCN) се приклучува на осудите на нападот на новинарката...