fbpx
Таг: радиоактивен отпад

таг: радиоактивен отпад

Како фотографија од Словенија стара 12 години стана руски доказ за „валканата бомба“ на Украина

Словенечката влада официјално реагираше  дека фотографијата која  руското Министерство за надворешни работи ја користи во својата објава на Твитер, е фотографија на Агенцијата за радиоактивен отпад на Словенија (АРАО) од 2010 година. Во реакцијата на словенечката влада  е пренесена и изјавата на  Санди Вршек, директор на АРАО, во којашто се вели „Радиоактивниот отпад во Словенија се складира безбедно и...

По објавата на „Мета.мк“, инспектори појдоа на депонијата со отпаден гипс кај Згрополци

Нема табла со известување за опасност, не е поставена ограда околу депонијата, нема присуство на луѓе во околината, но има пристапен земјен пат до рамниот дел од депонијата и забележани се траги од измет на кози и овци на пристапниот пат до депонијата. Ова се само дел од податоците наведени во Записникот за извршениот инспекциски надзор на Државниот инспекторат...

Депонијата со гипс кај велешкото село Згрополци заборавена од надлежните, иако е жешка еколошка точка [фото]

Околу 3,7 милиони тони отпаден гипс од некогашното работење на Хемиската индустрија Велес (ХИВ) се лоцирани во ридиштата во близина на велешкото село Згрополци. Станува збор за една од жешките еколошки точки во земјава, која е лоцирана покрај стариот пат Велес-Градско, на околу 1,5 километри надвор од некогашната фабрика. Иако е категоризирана како локација со низок ризик по животната...

„Шпекулации и невистини“, вели МЖСПП за обвинувањата дека се увезува отпад за горење

„Шпекулации и невистини“, категорично одговорија од Министерството за животна средина на зачестените споделувања на информации, фотографии и сомневања на социјалните мрежи за случаи на увоз, согорување и складирање на опасен отпад од странство и поврзувањето на ваквите случаи со енормното загадување на воздухот кое се случува секоја зима. „Мета,мк“ уште во март пишуваше за сомневањата на екологистите на оваа тема...

ВМРО-ДПМНЕ и Левица со амандмани против покачување на платите на судиите и обвинителите

ВМРО-ДПМНЕ и Левица денеска со 4.500 амандмани ги блокираа четирите закони кои предвидуваат покачување на платите на судиите и јавните обвинители, како и на судскиот и обвинителскиот совет. Предлог-законите...