fbpx
Таг: Радио Слободна Македонија

таг: Радио Слободна Македонија

ААВМУ ја одзеде дозволата на радиото „Слободна Македонија“

Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) на својата денешна седница ја одзеде дозволата за емитување на радиото „Слободна Македонија“. Одлуката беше донесена едногласно, а по гласањето претседателот на Советот, Лазо Петрушевски, изрази жалење за вработените, кои како што рече, сигурно веќе подолго време се без работа. - Сепак, Советот нема друга можност освен да постапи по законите,...

ААВМУ опомена 24 телевизии и радија

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) вчера изрече опомени за 24 радиодифузери - телевизии и радија - поради непочитување на обврската до 31 март годинава да достават писмен извештај за спроведувањето на обврските утврдени во дозволата за радио и ТВ емитување, како и за недоставување информација за техничките средства преку кои се емитува или реемитува нивниот програмски...

Почна постапката за гаснење на Радио Слободна Македонија

Стручните служби на Агенцијата за аудио и аудиовизелни медиумски услуги (ААВМУ) по извршениот вонреден надзор на Радио Слободна Македонија констатирале дека оваа радиодифузна куќа повеќе не ги исполнува минималните кадровски услови за добивање дозвола за радио и телевизиско емитување и му препорачуваат на директорот на ААВМУ да достави предлог до Советот на ААВМУ за покренување постапка за одземање на...

„Сител 3“ ја загуби дозволата поради неплаќање на надоместокот

Телевизијата „Сител 3“ ја загуби дозволата за пренесување на нејзината програма преку кабелските оператори во Република Македонија поради неплаќање на годишниот надомест, според одлуката што вчера ја донесе Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ). - Сателитските телевизии што се пренесуваат преку кабелските оператори во Македонија надоместокот за дозволата треба да го платат на почетокот на годината...

АВМУ: МРТ небалансирана, „Нова“ и „Алфа“ известувале навивачки

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го објави најновиот извештај од надзорот на медиумското известување, кој го опфаќа периодот пред почетокот на изборната кампања, односно 16 до 24 септември 2017 година. Во него се забележува дека некои телевизии не го спроведувале новинарскиот принцип за известување, туку се однесувале навивачки. Во извештајот на АВМУ првин се забележува дека поради извештаите за...

СДСМ: „Република“, „Курир“ и „Радио Слободна Македонија“ молчат од каде им се милионските приходи

Опозицискиот СДСМ повторно ги повика порталите „Република“, „Курир“ и „Радио Слободна Македонија“ да дадат одговор за начинот на кој се финансираат. Од партијата наведуваат дека порталот „Република“ остварил приход поголем од 1,1 милион евра, приходот на „Курир“ изнесува 1,3 милиони евра, додека на „Радио Слободна Македонија“ во 2013 година само со еден вработен остварило 242.000 евра приходи. „Со недели молк, нема...

НАТО: Инцидентите на „Северен тек“ се намерна непромислена саботажа и ризик за еколошка штета

НАТО Алијансата изрази длабока загриженост за штетата од гасоводите Северен тек 1 и 2 во Балтичкото Море. Во соопштението објавено на официјалната веб-страница инцидентите се наречени „намерни, непромислени и...