fbpx
Таг: работење

таг: работење

Хронично болните лица до 23 септември треба да извадат потврда за да не се вратат на работа

Хронично болните имаат рок до 23 септември да посетат специјалист и да добијат потврда со која поради нивната дијагноза и состојба нема да можат да се вратат на работа. За да можат да го реализираат тоа, ќе бидат пуштени дополнителни термини на Мој Термин и е-амбуланта. Доколку до 23 септември овие пациенти не стигнат да ги обезбедат потврдите, ќе...

Новата „тајна служба“ (АНБ) ќе има интернет страница за да ја информира јавноста

Новата „тајна служба“, Агенцијата за национална безбедност, ќе има интернет страница на која ќе ја информира јавноста, предвидува предлог-законот за ова владино тело кој е во собраниска процедура. Агенцијата за национална безбедност, самостојна владина агенција, треба да ја замени досегашната Управа за безбедност и контраразузнавање, која е дел од МВР, во рамки на реформата на разузнавачко безбедносниот систем. Врвот на МВР,...

Државните фирми како тајна ги чуваат имињата на членовите на управните одбори 

Речиси половина од претпријатијата во државна сопственост ги немаат објавено имињата на членовите на управните и на надзорните одбори, а ниту едно претпријатие основано од Владата или од општините не објавува информации за седниците на управните одбори, покажува истражувањето „Транспарентност и отчетност на претпријатијата во државна сопственост“ на Центарот за граѓански комуникации. Меѓу клучните наоди во истражувањето се дека просечното...

Војниците со 45 години ќе може да се вработат во АРМ и MO како цивили без конкурс

Министерство за одбрана подготвува предлог-закон за дополнување на Законот за служба во Армијата на Република Македонија за решавање на статусни прашања на професионалните војници на кои работниот однос им престанал со навршување на 45 години возраст како и решавање на статусни прашања на лицата со посебни специјалности од особено значење за Армијата. „Професиналните војници на кои им престанал работниот однос...

Политичката криза лани ја намалила кредитната активност на банките

Кредитите на банките ја завршија 2016 година со пораст од само 1,2 отсто, што е значително послабо остварување во споредба со претходната година, кога тој изнесуваше 9,7 проценти, велат од Народна банка во нивниот годишен извештај за 2016 година. „Сепак, движењата на кредитите во голема мера беа условени од измената во постојната регулатива од страна на Народната банка, според која,...

Државна ревизија забележала неправилности и загуби во спортскиот центар „Борис Трајковски“

Загуби во работењето, неправилности при изградбата на дел од објектите кои се составен дел од комплексот и недоследности во пописот забележала државната ревизија на изградбата и на менаџирањето на спортско-рекретивниот центар „Борис Трајковски“, пишува во опширната анализа на „Порталб“. Ревизијата констатирала дека во период од 2006 до 2015 година, „Борис Трајковски“ секоја година има загуба во своето работење, а вкупната загуба изнесува...

Многу малку фирми вработуваат лица со посебни потреби, и покрај државните мерки

Иако во изминатите години беа донесени низа позитивни мерки за вработување лица со посебни потреби, сепак многу е мал бројот на фирми што ги користат поволностите што ги нуди државата, а не ретко доаѓа и до ситуации во кои работодавците вработуваат лица со посебни потреби само за да ги искористат бенефициите кои следуваат од државата. Ова го покажуваат резултатите од проектот „Градење капацитети...

НБРМ: Банките се изложени на ризик од идно зголемување на каматните стапки

„Банките се изложени на ризик од идно зголемување на каматните стапки, но широката примена на прилагодливите каматни стапки во договорите за кредити и за депозити вршат замена на овој вид ризик. Притоа се презема индиректен кредитен ризик поради чувствителноста на кредитоспособноста на клиентите од нагорни промени на каматните стапки“, се вели во соопштението на Народна банка. Во текот на првите...

Груевски: Работиме на воспоставување повисоки стандарди во политиката

Потребни се луѓе со високи цели, образовани и мотивирани, кои со сиот свој капацитет ќе се вложат Република Македонија со брзи чекори да ги достигне сите сегменти кои се репер на развиените европски демократии, порача премиерот Никола Груевски на отворањето на политичката академија „Јакнење на капацитетите на младите и на жените во политиката“. - Ако се сака и посветено се...

Продолжува падот на кинеските берзи

Вредноста на акциите на кинеските компании денеска падна на најниско ниво во последните четири месеци и покрај мерките што властите ги презедоа за стабилизирање на пазарот. Речиси половина од кинеските компании го стопирале работењето на берзите за да се заштитат од колапс. Негативното влијание се прели и на пазарот во Хонг Конг, чијшто берзански индекс падна за повеќе од четири проценти. Губитокот го...

Стотици илјади луѓе во Франција на улица против пензиските реформи

Втор бран на протести ја зафати Франција против плановите на францускиот претседател Емануел Макрон за да се зголеми старосната граница за пензионирање од 62 на 64 години. Осум големи...