fbpx
Таг: птици

таг: птици

Поради истребувањето на некои видови птици, преживеаните во иднина ќе наликуваат едни на други

Глобална анализа предвидува дека, како што сè повеќе видови птици исчезнуваат, оние што ќе преживеат ќе станат послични меѓусебе во однос на големината, обликот на клунот и другите карактеристики, пишува „Њу Сајентист“. Во последните 50 години, САД и Канада изгубија повеќе од една четвртина од своите птици – околу 3 милијарди животни – поради човечка активност. Студија објавена минатата година...

Сервали и Скарлет Ибис птици пристигнуваат во скопската зоолошка градина

Наскоро во Зоолошка градина Скопје ќе пристигнат сервали и црвени птици од видот Скарлет Ибис, информираат од скопската зоолошка градина. Сервалите се африкански предатори од семејството мачки. Сервалот е еден од најголемите претставници од седумте видови на мали мачки, кои го населуваат континентот. Овој иден член на зоолошката градина претежно живее во Африка, во суб-сахарскиот дел на континентот со исклучок на...

Розовите фламингоа „слетаа“ во нашата градина (галерија)

Скопската зоолошка градина стана побогата за неколку примероци големи птици што важат за најграциозните на светот - фламингоа. Иако кризата со ковид-19 ја поматува оваа слика, скопската Зоолошка градина е отворена за љубителите на фауната што се подготвени да ги гледаат овие птици, почитувајќи ги мерките на претпазливост што се на сила.

Џиновски гнезда, герила-акција против уништувањето на зеленилото и на дрвјата во Скопје

Анонимни урбани уметници поставија уметнички инсталации, големи гнезда со јајца, на повеќе локации во Скопје, со кои сакаат да алармираат на сè поголемиот број исечени дрвја во градот. Во гнездата има порака „Ги исековте сите дрвја, каде да правиме гнезда? Птиците“. На овој начин тие сакаат да укажат дека за осум години градското зеленило е намалено за 40 отсто, што влијае на...

„Птици“, нова книга поезија од Ристо Лазаров

Во издание на „Матица македонска“ излезе од печат новата, триесетта по ред, поетска книга на Ристо Лазаров, со наслов „Птици“. На 142 страници се поместени шест циклуси, секој од седум песни на тема птици: „Орли“, „Езерки“, „Гулаби“, „Црвен кардинал“, „Рајска птица“. На крајот, издвоено, поместена е песната „Хичкок“. Поговорот за книгата го напиша Оливера Ќорвезироска. - Најновиот поетски ракопис на Ристо Лазаров,...

Њујорк ќе ги исклучи светлата за птиците преселници

Сојузната американска држава Њујорк ќе ги исклучи светлата на државните згради за да им помогне на птиците да ги пронајдат своите миграциски рути наесен и напролет, јавува „Би-Би-Си“. Се верува дека птиците преселници ги користат ѕвездите за ориентација, но дека светилките ги збунуваат, поради што се залетуваат во згради. Се проценува дека годишно страдаат до милијарда птици поради појавата позната како...

ЗНМ: Новинари против нивна волја задржани во претпријатието „Комунална хигиена – Скопје“

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) ја осудува постапката на службеници од секторот за односи со јавност и од обезбедувањето на „Комунална хигиена – Скопје“ кои, како што се...