fbpx
Таг: психолошка поддршка

таг: психолошка поддршка

[АНКЕТА] 91 отсто од студентите бараат психолошки советувалишта на факултетите

Потребата повеќе да се зборува на темата за менталното здравје секојдневно се зголемува, а тоа може да се забележи и по дискусиите, проектите и програмите што се планираат и спроведуваат од страна на организации и здруженија. Менталното здравје и говорењето јавно и слободно за истото треба да е незанемарлив дел од животот на секој млад човек како во странство...

Социјализација преку социјални мрежи: Младите и предизвиците со менталното здравје во време на пандемија

Ограничен физички контакт, нови начини на социјализација, настава од дома, страв и неизвесност за иднината се дел од предизвиците со кои се соочија младите во текот на глобалната криза со ковид-19. За некого време за себе, за некого отежнато секојдневно функционирање. Индвидуално, младите на различен начин ја прифатија светската здравствена криза. „Депресијата, burnout и стресот ќе бидат најзастапени предизвици со...

Од март досега реализирани 4.000 телефонски разговори за психолошка поддршка на граѓаните

Започнувајќи од март месец годинава, реализирани се околу 4.000 телефонски разговори за психолошка поддршка на граѓаните за време на пандемијата со ковид-19, информираат од ЈЗУ Клиника за психијатрија. „Првата телефонска линија за психолошка поддршка која беше отворена на 15 март 2020 година за возрасни во самоизолација во текот на целиот период, вклучувајќи ги викендите и празниците, која е достапна секој...

Отворена 24 часовна телефонска поддршка за зависниците од алкохол

Секој ден во текот на 24 часа ќе работи телефонската линија, преку која Здружението на клубови на лекувани алкохоличари на РМ со поддршка од Град Скопје ќе им нуди психолошка поддршка на лицата зависни од алкохол, како и на оние од бихејвиорална зависност, за време на корона кризата. Лицата може да се јавуваат на телефонскиот број 072 809 809. Активностите ќе...

Битолчани на протест за смртта на Јана: „Немаме солзи да ви ги исплачиме гревовите“

Под мотото „Правда за Јана“, „Сите сме Јана“ на плоштадот „Магнолија“ во Битола се одржа протест за смртта на шестгодишното девојче кое минатата среда почина на детското одделение во...