fbpx
Таг: психолог

таг: психолог

Сајбер насилство кај младите: Иако се појавува во виртуелниот свет, се катализира во оној во кој живееме

Сајбер вознемирувањето сѐ уште е "во сенка", бидејќи е дигитално и често невоочливо. Не знаејќи како да го адресираме, истото многу често и лесно прераснува во сајбер насилство и добива пост-трауматски размери. Со овие зборови, психологот и европски акредитиран психотерапевт во „Психотерапика“, Радмила Живановиќ ја дава дефиницијата за процесот на онлајн вознемирување, како една од составните причини за нарушување на...

Младите чекаат да појдат на психолог и по два месеца, потребни се бесплатни советувалишта

Учениците и студентите во државата мора да имаат бесплатни психолошки советувалишта, каде што ќе разговараат за нивните проблеми, за она што ги тишти. Ова е заклучокот од онлајн дебатата организирана од Фондацијата „Метаморфозис“, на тема „Менталното здравје на младите по ковид пандемијата“, која се одржа денеска. Дебатата ја отвори заменик-министерот за здравство д-р Владимир Рендевски, кој истакна дека во...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје

Темата ментално здравје стана особено актуелна помеѓу младите по Ковид-пандемијата, кога начинот на кој дотогаш се функционираше и учеше се промени, што пак предизвика нарушување на менталната благосостојба речиси кај сите. Онлајн наставата и социјалната изолација влијаеја кај повеќето ученици и студенти, па сега психолозите имаат „полни раце“ работа. Но, посетата на психолог отсекогаш била пропратена со одредени митови...

Во новата епизода на „Шорткат“ ги коментираме митовите за менталното здравје и посетата на психолог

Во новата епизода на емисијата „Шорткат“ коментираме дел од најпознатите митови за менталното здравје и посетата на психолог. Дали психолозите можат да ги откријат нашите тајни на други луѓе? Дали ако отидеме на психолог, тој ќе нѝ препише лекови што ќе треба да ги пиеме? Дали нашите другари и другарки можат да бидат замена за психолог и да ни...

За шест години, 412 деца се оттуѓени од родителот со кој не живеат

Во периодот од 2016 година до денес, на СОС телефонскиот број „Ало Бушавко“ (070/390-632), евидентирани се 412 деца кои по разводот на нивните родители, се наоѓаат или во фаза на отуѓување или се веќе сосема отуѓени од родителот со кој не живеат. Сепак, се претпоставува дека реалниот број е многу поголем, иако кај нас не се води ваква статистика....

Арбреша Корча: Ако не реагираш или ако станеш дел од толпа кога некој е цел на булизам, е булизам

Булизмот сам по себе е општествен феномен, но има психолошки последици. Кога велиме „булизам“ мислиме на повеќекратно штетно и агресивно однесување кон поединец од страна на група луѓе или дури и едно единствено лице, особено во присуство на други. Ваквите однесувања може да вклучуваат вербално вознемирување, навредливи гестови, притисок, а во потешки случаи и физичко насилство. За Порталб.мк, психологот Арбреша...

„МладиХаб“ ги повикува младите да аплицираат за бесплатно советување со психолог

„МладиХаб - градење на вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување на младите“ вчера го објави повикот до младите за учество во програма за ментално здравје, информираат од „МладиХаб“. Преку оваа програма за ментално здравје ќе се поддржат млади лица на возраст од 16 до 29 години. Предност ќе се даде на лица кои доаѓаат од рурални средини, млади...

За да се спречи малолетничка бременост неопходна е едукација во семејството, но и во училиштето

Во последната деценија, во просек на годишно ниво родени се 23 деца од страна на мајки под 15 години, ова го покажуваат податоците од Државниот завод за статистика. Во периодот 2009-2019 година родени се вкупно 254 деца од малолетни мајки, од кои најмногу (33) деца биле родени во 2009 година, додека пак, минатата година евидентирани се најмалку (16). Но, граѓанскиот...

Отворена 24 часовна телефонска поддршка за зависниците од алкохол

Секој ден во текот на 24 часа ќе работи телефонската линија, преку која Здружението на клубови на лекувани алкохоличари на РМ со поддршка од Град Скопје ќе им нуди психолошка поддршка на лицата зависни од алкохол, како и на оние од бихејвиорална зависност, за време на корона кризата. Лицата може да се јавуваат на телефонскиот број 072 809 809. Активностите ќе...

Обвинетиот за убиството на Ангел Петковски бил свесен за извршеното дело

Насер Ештрефи (19), обвинет за убиството на матурантот Ангел Петковски, бил свесен за делото што го извршил, изјавил психологот, кој на денешното рочиште давал свое мислење за писхичката состојба на обвинетиот, пренесува „Плусинфо“. И во првото вештачење беше утврдено дека обвинетиот бил свесен за настанот и за делото, но одбраната не го прифати тој наод и бараше ново мислење. Убиството на...

Средношколците со страв одат на училиште

Речиси половина од средношколците во земјата не се чуствуваат безбедно во училиштата, што се должи на нивната перцепција за големата застапеност на оружјето меѓу нивните врсници, покажува истражувањето спроведено од Младинскит образовен форум (МОФ). Според истражувањето, 45,4 отсто од средношколците сметаат дека нивните врсници во училиште носат нож, 32,4 проценти сметаат дека некој крие алка, 27,7 проценти се сомневаат дека нивни...

Ги запознаваме ретките болести – Канаванова болест

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена и оваа година,...