fbpx
Таг: Проза

таг: Проза

Објавен конкурс за најдобар прозен дебитантски ракопис на македонски јазик

Издавачката куќа „ТЕМПЛУМ“ по седумнаесетти пат го распишува конкурсот „Новите!“, за најдобар прозен дебитантски ракопис на македонски јазик. За наградата може да конкурираат исклучиво дебитанти, кои пишуваат на македонски јазик и кои претходно немаат објавено прозна книга. „Ракописите, треба да бидат напишани на кирилица, во македонска кодна поддршка, со фонт 12, проред 1,5 во А4 формат и не смее да...

Каракаш: Имаме сè помалку добри читатели заради образовниот систем

Kнижевноста е оаза која треба да ја зачува уметноста од политиката. Секако дека разликувам политички ангажман на писателите и на секој создател, но да не се дозволи литературата да се претвори во едно поле на слобода на политиката. Некако не сум уверен дека постои онаа генерална слобода, за неа страшно мораме да се бориме секој ден, но работата на...

Мал новогодишен саем на книги на „Темплум“ и доделување на две награди

Од 27 до 30 декември во книжарницата „Гладно срце“ по дванаесетти пат ќе се одржи Малиот новогодишен саем на книгата во организација на издавачката куќа Темплум. Во рамките на малиот саем, ќе се одржат промоции на книги. Воедно, во културниот простор Центар - Јадро ќе се одржи и доделувањето на две награди: „Новите!“ за најдобар дебитантски ракопис и „Лифт“, годишната...

Промоција на романот „Рапави стихови“ од Милован Стефановски

Романот „Рапави стихови“ од македонскиот писател и поет Милован Стефановски ќе биде промовиран денеска во кино „Култура“, во 12 часот. Најновото прозно дело на Стефаноски го објави „Везилка 2011“, во својата едиција „Проза“. - Романот „Рапави стихови“ поставува едно суштествено прашање како да се преобрази куќата во дом, во топло семејно огниште. Кога животот се поминува во потрага по таков...

Повредена млада мечка на патот Тетово-Непроштено по удар од автомобил

Доцна вечерва на локалниот пат Тетово - с. Непроштено патничко моторно возило удрило во млада мечка која го минувала патот заедно со мајката и уште две помали мечиња, соопшти...