fbpx
Таг: промет

таг: промет

Кинески државјани изнеле милиони евра од БИХ

Кинески државјани кои работат во Босна и Херцеговина за време на подолг период прокриумчареле најмалку 15 милиони евра, соопшти обвинателството на БИХ. - Тој промет не е префрлен во платниот промет преку банкарски трансакции, туку парите се физички криумчарени од БИХ на подрачјето на Хрватска, а оттаму и во странство - изјави портпаролот на обвинителството на БИХ, Борис Грубешиќ. По налог...

Прометот во индустријата на домашниот пазар бележи пад

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во октомври годинава, во однос на истиот период лани, бележи опаѓање од 3,4 проценти, а прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 11,3 проценти, објави Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во октомври 2015 година, во однос на истиот месец лани, бележи пораст...

Шилегов предлага на стоденарките да се удира печат „Збогум Никола“

Петре Шилегов, пратеник на СДСМ и претседател на анкетната комсија за прислушуваните разговори, утрово на својот профил на социјалната мрежа „Фејсбук“ даде предлог, граѓаните на секоја банкнота од 100 денари да напишат „Збогум Никола“ и да ја пуштат во промет. „Еве ми текна: На секоја банкнота од 100 денари што ќе ви дојде кај вас, напишете #ЗбогумНикола и пуштете ја...

Прометот на индустријата на странскиот пазар се зголемува

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во септември годинава, во однос на септември 2014 година, бележи опаѓање од 0,6 отсто, а прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 19,6 проценти, објави Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во септември 2015 година, во однос на септември 2014 година, бележи...

Зголемен прометот во трговијата на мало

Во септември 2015 година, споредено со истиот период лани, гледано по групи и по класи, зголемување на прометот е забележано во групата трговија на мало за 1 процент, освен трговија со горива. Намалување на прометот е забележано во групата трговија на мало со храна, пијалаци и со тутун за 2,3 проценти. Во групата трговија на мало со непрехранбени продукти, освен гориво, прометот е намален за...

Прометот во индустријата на домашниот пазар опаѓа, на странскиот се зголемува

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во август 2015 година, во однос на август 2014 година, бележи опаѓање од 0,4 отсто, а прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 12,1 отсто, објави Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во август 2015 година, во однос на август 2014 година,...

Зголемен прометот во трговијата на мало

Во трговијата на мало, во август 2015 година, во споредба со истиот период лани, има зголемување на прометот. Гледано по групи и по класи, зголемување на прометот е забележано во трговија на мало со храна, пијалаци и со тутун за 2,7 проценти, трговија на мало со непрехранбени продукти, освен гориво, за 0,4 отсто и трговија на мало, освен трговија со горива, за 3,8...

Пораст на прометот во индустријата на домашниот и на странскиот пазар

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во јули годинава, во однос на јули 2014 година, бележи пораст од 2,7 проценти, а прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 6,3 проценти. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во јули 2015 година, во однос на минатогодишниот јули, бележи пораст од 1,2 отсто, а во...

Прометот во индустријата дома бележи пад, а во странство пораст

Индексот на прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во мај 2015 година, во однос на мај 2014 година, бележи опаѓање од 1 процент, а индексот на прометот остварен на странски пазари, бележи пораст од 9,8 проценти, објави Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во мај 2015 година, во однос...

Прометот во индустријата помал за три проценти во однос на лани

Индексот на прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во април 2015 година, во однос на април 2014 година, бележи опаѓање од 3 проценти, а индексот на прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 6,2 проценти, соопшти Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во април 2015 година,  во однос...

Контраспин: Џафери спинува и за пцостите и за нормите од кодексот

Талат Џафери јасно кажува дека не го интересира што мисли јавноста, туку што мисли тој, а тој мисли дека не прекршил ниту една норма кога на службеници грубо им...