fbpx
Таг: промет

таг: промет

Корона вирусот ги „кутна“ извозот, трговијата и индустријата

Драстично намалување на извозот, прометот во трговијата и на индустриското производство предизвика пандемијата од корона вирусот, откриваат најновите податоци на Народната банка Извозот на стоки во април забележа длабок годишен пад од 60,3 отсто, како последица на негативните ефекти од вирусот. „Рестрикциите за движење, како и зголемената неизвесност драстично ја намалија глобалната побарувачка, што доведе до висок пад на извозната активност...

Банките „солено“ го наплаќаат прометот преку платежни картички

Просечниот надоместок којшто издавачите на платежните картички (банките и другите финансиски институции) лани го наплатиле од трговците претставува 1,20 отсто од вредноста на прометот, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Во 2018 година просечниот надоместок кој го наплатувале издавачите на платежните картички изнесува 1,19 отсто отсто од прометот. Од аспект на дејноста, највисок надоместок и натаму се наплатува за услугите од...

ДЗС: Во август забележан раст на прометот во трговијата

Прометот во трговијата во текот на август годинава забележал раст во однос на идентичниот период лани. Според податоците на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, минатиот месец во споредба со август 2018 година, е забележано зголемување на прометот во трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун (номинално за 5,6 отсто, а реално за 3,6 отсто), во...

Прометот во индустријата со пораст од 12,9 проценти во првите пет месеци

Во периодот јануари – мај прометот во индустријата се зголемил за 12,9 проценти, годинава во однос на истиот период лани, објави денеска Државниот завод за статистика. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во мај годинава, во однос на мај минатата година, бележи пораст кај „интермедијарни производи, освен енергија“ за 5,1  процент, „капитални производи“ за 19 проценти, „трајни производи...

Прометот во индустријата лани зголемен за 12,5 проценти во однос на 2017 година

Прометот во индустријата лани е зголемен за 12,5 проценти во однос на 2017 година, објави Државниот завод за статистика. Во истиот период прометот во индустријата на домашниот пазар за истиот период бележи зголемување за 1,4 проценти, а на странски пазари за 5,7 проценти. Според податоците на Државниот завод за статистика, прометот во индустријата на домашниот пазар во декември 2018 година во однос на...

Индустрискиот промет на странските пазари во пораст, на домашниот со пад

Индексот на прометот во индустријата на странските пазари во првите пет месеци е зголемен за 12,4 проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Според главните индустриски групи, прометот во индустријата на странските пазари во мај 2018 година, во однос на истиот месец лани бележи пораст кај интермедијарни производи, освен енергија за 9,3 проценти, капитални производи...

Зголемување на прометот на храна, пијалаци и на тутун во трговијата на мало

Во трговијата на мало, во јуни годинава во однос на истиот месец лани, зголемување на прометот е забележано кај храната, пијалаците и кај тутунот за 6 проценти, како и кај горивата за автомобили за 8,6 проценти, објави Државниот завод за статистика. Намалување на прометот во трговијата на мало е забележано во групата непрехранбени продукти, освен гориво, за 9,3 проценти.

„Црн петок“: Повеќе метеж отколку купување

Продавници полни со претежно млади луѓе забележавме во „Сити мол“ по повод т.н. црн петок,  првиот ден по американскиот празник Ден на благодарноста. Но, впечатокот е дека не владееше некоја голема купувачка треска и не забележавме дека граѓаните купуваат повеќе од вообичаено. Ретки беа продавниците во кои се создаваше ред за наплата, а малкумина од тие што ги сретнавме носеа по неколку кеси купени...

Лани компаниите реализирале промет околу 17 милиони евра

Лани, 54.431 деловен субјект во Македонија реализирале вкупен промет од 17.316.520 евра и созделе додадена вредност од 3.702.504 евра, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика. Во истиот период тие вработиле 368.067 лица. „Во споредба со 2014 година, бројот на претпријатија се зголеми за 1,3 отсто, а зголемување е забележано и во бројот на вработени за 4,2 проценти и додадената...

Прометот во индустријата е зголемен за 10,7 проценти за првите девет месеци во однос на лани

Во првите девет месеци од годинава, прометот во индустријата во однос на истиот период лани бележи зголемување од 10,7 проценти, објави Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар за истиот период е зголемен за 1,1 отсто, а прометот остварен на странските пазари е зголемен за 12,6 проценти. Прометот во индустријата во септември во однос на истиот месец лани...

Прометот во индустријата до август зголемен за 10,8 отсто во однос на лани

Во првите осум месеци од годинава, прометот во индустријата во однос на истиот период лани е поголем за 10,8 проценти, објави Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата во август годинава во однос на истиот месец лани е поголем за 4,1 отсто. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар за истиот период бележи зголемување од 8,4 проценти, а прометот остварен на странските пазари бележи...

Индустријата со пораст од 10,4 отсто во првите 7 месеци годинава во споредба со лани

Во јули годинава во споредба со истиот месец лани, прометот во индустријата на домашниот пазар бележи зголемување од 3,5 проценти, а прометот остварен на странските пазари бележи пораст од 16,1 отсто, објави Државниот завод за статистика. Прометот од јануари до јули е зголемен за 10,4 проценти во однос на истиот период лани. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во јули во...

Се намалува прометот во индустријата на домашниот пазар

Прометот во индустријата на домашниот пазар во јуни во однос на истиот месец лани бележи опаѓање од 8,7 проценти, а индексот на прометот остварен на странските пазари бележи зголемување од 6,9 проценти покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според главните индустриски групи, прометот во јуни во однос на истиот месец лани бележи пораст кај капитални производи за 21,5 проценти и трајни производи...

Прометот во индустријата во првиот квартал е поголем за 11 проценти во однос на истиот период лани

Прометот во индустријата во првиот квартал од годината е поголем за 11 проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата во април е поголем за 15,7 проценти во однос на истиот месец лани. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во април годинава во однос на истиот месец лани бележи пораст од 4,8 проценти, а индексот...

Се намалува прометот во индустријата на домашниот пазар

Во првите три месеци годинава прометот во индустријата е поголем за 9,3 проценти во однос на истиот период лани. Во март, пак, тој бележи пораст од 6,5 проценти во однос на истиот месец лани, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар истиот период бележи опаѓање од еден процент, а индексот на прометот остварен на...

Се зголемува прометот во индустријата

Прометот во индустријата во февруари 2016 година, во однос на истиот месец лани, е поголем за 14,9 проценти, објави Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во февруари, во однос на истиот месец лани, бележи опаѓање од 5 проценти, а во секторот преработувачка индустрија бележи пораст од 15,7 проценти. Според главните индустриски групи, прометот...

Се зголемува прометот во индустријата

Прометот во индустријата во јануари 2016 година, во однос на истиот месец лани, е зголемен за 6,9 отсто, објави Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во јануари 2016 година, во однос на јануари 2015 година, бележи опаѓање од 1,1 отсто, а прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 8,6 отсто. Гледано по сектори, прометот во индустријата...

Прометот во индустријата лани поголем за 8,6 отсто во однос на 2014 година

  Прометот во индустријата лани во однос на 2014 година е поголем за 8,6 проценти, објави Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата во декември 2015 година, во однос на истиот месец во 2014 година, е поголем за 1,8 отсто. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во декември 2015 година, во однос на истиот месец од 2014 година,...

Прометот во индустријата лани зголемен за 9,2 проценти во однос на 2014 година

Прометот во индустријата во периодот јануари-ноември 2015 година е зголемен за 9,2 проценти во однос на истиот период во 2014 година. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во ноември 2015 година, во однос на истиот месец 2014 година, бележи зголемување од 4,2 проценти, а прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 12,7 проценти.  

Намалување на трговијата на мало со храна и со пијалоци

Во трговијата на мало, во ноември 2015 година, во споредба со истиот месец лани, зголемување на прометот е забележано во групите непрехранбени продукти, освен гориво, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Намалување на прометот е забележано во групата трговија на мало со храна, пијалаци и со тутун.

Посебна комисија ќе одлучува дали ќе се повлече учебникот по социологија за втора година

Министерството за образование и наука информира дека е формирана Комисија за давање предлог за повлекување од употреба на одобрен учебник - учебникот Социологија за втора година, гимназиско образование. Во...