fbpx
Таг: програма за млади еколози

таг: програма за млади еколози

МЕД објави повик за проекти за програмата „д-р Љупчо Меловски“ за поддршка на млади еколози

Македонското еколошко друштво (МЕД) информираше дека е отворен новиот повик за аплицирање со проекти во Програмата за поддршка на млади еколози „д-р Љупчо Меловски“ 2023. Целта на повикот е да се охрабрат млади истражувачи самостојно да планираат, спроведуваат, известуваат и донесуваат заклучоци на научни проекти. Како што велат од МЕД, предност за финансирање и поддршка ќе имаат проекти кои се...

Младите еколози на Македонското еколошко друштво за две години направија над 20 научни истражувања

Еден од најотровните пајаци во светот, црната вдовица живее на неколку локации во Македонија. Парк-шумата Гази Баба е дом на над илјада желки, а годинава, за прв пат, кај нас беше откриена и подземната габа Elaphomyces aculeatus, која е на глабалната црвена листа како критично загрозен вид. Во Скопје воздухот е полн со испарливи органски соединенија, а во близина...

На свадба пукал со автоматска пушка, го пренесувале на Фејсбук

СВР Велес - Отсек за недозволена трговија со дрога и оружје поднел кривична пријава против Б.Д.(24) од селото Долно Јаболчиште во општина Чашка, поради постоење основи на сомнение за...