fbpx
Таг: приватни школи

таг: приватни школи

Сите средношколци да се возат бесплатно во автобус, бара Средношколскиот сојуз

Сојузот на средношколци денеска достави предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за средното образование до Собранието, со кој бара сите ученици кои се запишани во јавните и приватните средни училишта, да можат да се возат бесплатно во јавниот превоз. „Во државата има 71.000 средношколци. Од нив, 2.000 учат во приватните училишта. Ние бараме бесплатен превоз и за оние ученици...

„Спотлајт“ откри нова афера: Сексуална злоупотреба на деца во приватни училишта во САД

Сексуални малтретирања со децении се одвивале во приватни училишта на североистокот на САД, а одговорните најчесто предоцна реагирале или ги игнорирале обвиненијата од повеќе од 200 жртви, пишува „Бостон глоуб“. Весникот наведува дека многу од фактите веќе им се познати на правосудните органи, потсетувајќи на повеќе од 90 почнати судски процеси. Голем дел од процесите се сопрени, а многу од нив...

Студентите во октомври треба да ги продолжат стипендиите

Корисниците на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, од понеделник можат да ги достават...