fbpx
Таг: природни ресурси

таг: природни ресурси

Човештвото на 29 јули ги потроши ресурсите за оваа година, сега живееме на кредит од Земјата

Човештвото на 29 јули ги потроши ресурсите за оваа година! Луѓето користат толку еколошки ресурси како да живееме на 1,7 планети. EarthOvershootDay секоја година се поместува сѐ порано и порано, што значи дека луѓето трошат многу повеќе отколку што планетата може да обнови. Безмилосното искористување на водата, храната, енергијата и минералните суровини нѐ водат во многу неизвесна иднина во...

Пештерата „Убавица“во Гостиварско: Величествена пештера, која е толку блиску, а сепак далеку

Примамени од понудата на една од членките на СТЕП - Спелеоклуб „Кораби“, решивме да го прифатиме понудениот предизвик, и од Тетово да отпатуваме за Гостивар, заедно со членовите на СТЕП од Тетово, Хајрулах, сопственик на хотел „Скардус“ и Садик, лидер на брендот „Пеактрип“, од здружението „Просивик“, не знаејќи што всушност нè чека. Сè што имавме слушнато беше мистична пештера,...

Министерот Кучи учествува на Стратешки форум во Блед

Министерот за економија, Дритон Кучи, денеска учествува на Стратешки форум, кој се одржува во Блед, Словенија. Форумот оваа година е под мотото „Зачувување на иднината“, а министерот Кучи се обрати на панел-дискусијата за туризам, на тема „Одржливост и безбедност во туризмот“. - Туризмот претставува стратешка развојна дејност, која треба да биде иницијатор за развојот на земјата. Во услови на глобална конкуренција...

Средба Ковачевски – Лосон: Поддршка од Обединетото Кралство за реализација на стратешките цели

Премиерот Димитар Ковачевски се сретна со Метју Лосон, новиот амбасадор на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска во нашата држава, информираат од владината прес-служба. На состанокот е потврдено...