fbpx
Таг: приклучок

таг: приклучок

Приклучокот на гас за домаќинствата ќе чини под 100 евра, се очекуваат евтини кредити и помош од општините

Приклучувањето на домаќинствата на дистрибутивната мрежа на природен гас ќе чини под 100 евра, најави претседателот на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), Марко Бислимоски. Јавниот-приватен партнер кој ќе ја развива дистрибутивната мрежа, треба да биде избран до јуни, а во игра се две компании од Турција, АКСА и ПАЛЕТ ИНСААТ. Компанијата која ќе биде избрана, треба да вложи 300 милиони...

Во Куманово се зголемува бројот на физички и правни лица приклучени на гас

Јавното претпријатие „Куманово Гас“, лани го зголемил бројот на приклучоци на гас за дополнителни педесетина во однос на претходната година, а покрај правни субјекти кон дистрибутивната гасоводна мрежа се приклучиле и физички лица. „Во 2019 година, првпат од основањето на претпријатието, остваривме позитивен финансиски резултат и работевме со добивка од 600.000 денари во првиот квартал. И во останатите квартали се...

Гасоводот од Грција во државата ќе влезе меѓу селата Богородица и Стојаково

Претставници на претпријатието „Национални енергетски ресурси“ денеска го информираа гевгелискиот градоначалник дека гасоводот од Грција во нашата земја ќе влезе меѓу селата Богородица и Стојаково. Гасоводот ќе поминува кај селата Прдејци и Смоквица, а Гевгелија ќе биде споена со него на приклучната станица која ќе се гради на влезот од градот. Проектот треба да биде реализиран до крајот на годинава, а...

Интересот на граѓаните за да се приклучат на парно-греење се зголемил за 50 отсто

Пред стартот на грејната сезона, се поголем е интересот кај правните лица и домаќинствата во Скопје за бесплатно приклучување кон системот за централно греење, информираат од „БЕГ Снабдување“. „Од почетокот на акцијата, во август годинава, до денеска пристигнати се вкупно 270 барања за приклучок. Споредено со истиот период лани, интересот за приклучување кон системот за централно греење е зголемен за над...

Продолжува акцијата за бесплатно приклучување на парно до крајот на месецов

Компанијата за снабдување со топлинска енергија „Балкан eнерџи груп“ ја продолжи акцијата за бесплатно приклучување до крајот на месецов. Освен за домаќинствата, акцијата за бесплатно приклучување во системот за греење се продолжува и за правните лица. Во рамките на досегашната акција за бесплатно приклучување во системот за толинска енергија приклучени се околу 700 потрошувачи, а се јавиле 900 потрошувачи. Од компанијата најавија...

Кучи: Македонија да биде приклучена на регионалната гасна мрежа

Секој можен приклучок на државата на гасната инфраструктура значи подобрување на стандардот на граѓаните, имајќи предвид дека гасот е најевтин енергент. Oвa го истакна министерот за економија, Дритон Кучи, на 14. Годишна конференција за гасно поврзување, која се одржува во Софија. - За обезбедување на предвидените количества природен гас во наредниот период, во тек се активности за доизградба на постојниот гасоводен систем...

Посебна комисија ќе одлучува дали ќе се повлече учебникот по социологија за втора година

Министерството за образование и наука информира дека е формирана Комисија за давање предлог за повлекување од употреба на одобрен учебник - учебникот Социологија за втора година, гимназиско образование. Во...