fbpx
Таг: Преспанет

таг: Преспанет

Климатските промени погубни за влажните живеалишта во Преспа

Долготрајните суши, намалените врнежи, видното намалување на водостојот, особено кај Големото Преспанско Езеро, се само дел во низата последици од климатската криза која во преспанскиот слив зема сè поголем замав. На 2 Февруари, Светскиот ден на влажни живеалишта, од Македонското еколошко друштво (МЕД) апелираат дека влажните живеалишта во Преспа треба да се приоритет за заштита и управување поради климатските промени...

„Костал Македонија“ ќе вложи 50 милиони евра во фабрика за полначи на електрични возила

„Костал Македонија“ ќе инвестира нови 50 милиони евра во изградба на фабрика за производство на полначи за електрични и хибридни возила во периодот од јули 2023 до декември 2026...