fbpx
Таг: пречистување води

таг: пречистување води

Огромни 85,8 отсто од отпадните индустриски води се испуштаат непрочистени во природата [инфографик]

Испуштените води од индустријата во земјава во огромно мнозинство се вливаат како непречистени во македонските реки, езера и акумулации. Овој алармантен податок го објави Државниот завод за статистика и за 2021 година. Од вкупно испуштените води од индустријата, само 14,2 отсто лани биле пречистени. Преостанатите 85,8 отсто од индустриските води биле испуштени како непречистени во природата, се наведува во...

ЈП Водовод и канализација – Скопје апелира да се чува канализацискиот систем и да не се фрла сешто во него

ЈП Водовод и канализација - Скопје упати апел до граѓаните да се однесуваат одговорно кон канализацискиот систем, и посочи на неговата функција во неколку сфери. „Одржувањето на системот за одведување на урбани отпадни води и третманот на отпадните води е од исклучително значење за заедницата, за санитарната и здравствена заштита, како и за заштита на животната средина од загадување“, посочува...

Лани сме испуштиле над 70 милиони метри кубни фекалии во реките и подземните води (инфографик)

Процентот на непречистени отпадни води испуштени директно во водотеците, подземните води и акумулациите лани се намалил за 4,7 отсто, но оваа статистичка бројка не го менува фактот дека најголемиот дел од фекалиите во земјава и понатаму завршуваат како непречистени во нашиот воден фонд. Од вкупното количество на испуштени отпадни води во 2019 година, 67,5 отсто биле непречистени, додека 32,5%...

Најголем дел од фекалиите што ги создаваме се влеваат непречистени во реките и езерата (инфографик)

И по изградбата на неколку пречистителни станици за отпадни води во земјава, најголем дел од фекалиите што ги создаваме се влеваат непречистени во нашите реки, езера, акумулации и подземни води. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека загрижувачки 72,2 отсто од вкупното количество на создадени отпадни води се влеваат непречистени во подземните и надземните води. Во 2018 година во...

Жбогар и „ЕУ за тебе“ утре во Ресен

Шефот на Делегацијата на Европската Унија, Самуел Жбогар, утре ќе биде во посета на Ресен, во рамки на кампањата „ЕУ за тебе“, каде ќе се сретне со градоначалникот Ѓоко Стрезовски и ќе го посети средното училиште „Цар Самоил“, кое беше направено енергетски ефикасно со пари од ЕУ. Жбогар ќе ги посети и местата опфатени од проектот „Иновативни практики во заштитата...

Кирил и Кристијан од Ресен се национални победници на Европскиот квиз на пари 2023

Во организација на Македонската банкарска асоцијација, а во соработка со Народната банка и Комисијата за хартии од вредност, денеска се одржа финалето на националниот натпревар Европски квиз на пари...