fbpx
Таг: правници

таг: правници

Фатиме Фетаи во Штип ги оценуваше студентите во симулирано судење

Поранешната специјална јавна обвинителка, Фатиме Фетаи, беше дел од комисијата што ги оценуваше студентите по право од четирите државни правни факултети од Штип, Тетово, Скопје и Битола. Симулираното судење се одржа вчера на Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип.  Фатиме Фетаи го привлече вниманието со своето присуство, но сепак, пред новинарите не сакаше да зборува на ниту една...

Правото на образование да не се условува со вакцина, побараа родители, адвокати и доктори

Десетици родители, адвокати, доктори и гости вчера присуствуваа на конференцијата на тема „Вакцините во 21 век – предизвици со кои се соочуваме“, која ја организираше здружението „Од нас за нас“. Се зборуваше за правата на децата, особено на правото на образование без условување со примени вакцини. Некои од родителите ги раскажаа своите искуства со нивните деца кои не се примени...

Сите корисници да се запознаат со правните рамки за слободата на изразување на и вон интернет

Постои голема потреба знаењата за правните рамки кои ја регулираат слободата на изразување онлајн, но и офлајн, да се усвојат од правосудните органи, правниците и генерално сите корисници на интернет на кои тие влијаат беше еден од заклучоците на денешната работилница организирана од Фондацијата „Метаморфозис“ во Клубот на новинари во Скопје.  Основа за работилницата беше онлајн-публикацијата „Први чекори во разбирањето...

ОРМ подготвува предлог за измени на законите за извршување и за нотаријат

Организацијата на работодавачи на Македонија (ОРМ) формираше работна група која треба да состави предлог-измени и дополнувања на Законот за нотаријат и на Законот за извршување. „Со некоку спорни одредби во законите кои ја регулираат нотарската и извршителската дејност, кои стапија во сила од почетокот на оваа година, неправедно им е оневозможено на правниците кои работат во компаниите да ги застапуваат интересите...

Студентите што користат стипендии од утре ќе можат да ги продолжат истите

Министерството за образование и наука (МОН) извести дека сите корисници на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за...