fbpx
Таг: права на детето

таг: права на детето

Народен правобранител: Образовниот процес на децата не треба да трпи последици од штрајкот

Правото на штрајк и правото на образование се две уставно загарантирани права, но во ситуација при судир на овие две права, според сите меѓународни документи и според Конвенцијата за правата на детето, предност се дава на правата на децата, што значи дека воспитно - образовниот процес не треба да трпи последици. Ова денеска го изјави Народниот правобранител Насер Зибери. Тој...

Меѓаши започнува онлајн кампања „Поттикни мир“ со цел промоција на емпатија, дијалог и ненасилство

Детската амбасада „Меѓаши“ ја започнува својата онлајн кампања „Поттикни мир“. Целта на кампањата е преку кратки содржини со поттикнувачки зборови да се промовираат вредности како што се емпатија, солидарност, одговорност, дијалог и ненасилство. Кампањата ќе биде на повеќе јазици, а пораките ќе се споделуваат на социјалните мрежи на „Меѓаши“. „Живееме во целосно поделено општество по етничка, социјална, образовна и било...

МТСП: Ако едниот родител не ви дава да си го видите детето, може да му поднесете кривична

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) нема надлежност да казнува во случај ако родителот кој е старател на детето, не го почитува решението за видување, а ниту таква надлежност имаат центрите за социјална работа. Против несовесните родители кои ги попречуваат видувањата може од страна на другиот родител да биде поднесе кривична пријава до надлежен орган, објаснуваат во институцијата,...

„Твич“ ги укина новите правила за рекламирање откако стримерите почнаа да ја напуштаат платформата

Услугата за пренос во живо „Твич“ објави дека ги укинува своите нови правила за рекламирање - одлука што ја донеле откако неколку стримери најавија дека ја напуштаат платформата. Оваа платформа,...