fbpx
Таг: пратенички

таг: пратенички

Порталб: „Советот на мажи“ на ДУИ не им дава доверба на жените на високи извршни функции

Застапеноста на жените во јавниот живот, особено во политиката, сè уште не е на задоволително ниво. И покрај постојаните повици за родова еднаквост и соодветна застапеност се чини дека тоа во Северна Македонија, која е кандидат за членство во Европската Унија (ЕУ), не се сфаќа сериозно. Државните институции и високите позиции ретко им се доверуваат на функционерки. А пак,...

Три жени на местата на пратениците што станаа градоначалници

Откако Државната изборна комисија ги потврди освоените мандати во првиот круг на локалните избори, јасно е дека петмина досегашни пратеници во Собранието на Република Македонија ќе заминат од таа функција и ќе станат градоначалници. На нивните функции ќе стапат нови имиња, од кои три се жени. Така, во првиот круг на локалните избори, градоначалник на Скопје стана Петре Шилегов од СДСМ,...

Партиите предложија жени на листите, но им дадоа мали шанси да влезат во Собранието

Политичките партии кои сами или здружени во коалиции ќе настапат на претстојните парламентарни избори на 11 декември, се чини дека заборавија на жените пратенички, па така само четири дами се најдоа како носители на листи во изборните единици на политичките партии. Радмила Шекеринска од СДСМ во изборна единица 5, Весна Стоименова од Коалицијата за промени и правда во третата изборна единица,...

На дневен ред во Собранието се пратенички прашања

На дневен ред на денешната 23. седница на Собранието на Република Македонија се пратенички прашања. Вообичаена практика е секој последен четврток од месецот да се поставуваат пратенички прашања.

Се одржа тридневна обука за „Борба против дезинформации и проверка на факти“

Десетина млади лица од Југозападниот и Пелагонискиот регион учествуваа на тридневна обука за борба против дезинформации и проверка на факти која се одржа во Струга од 22 до 24...