fbpx
Таг: потрошувачки

таг: потрошувачки

Пораст на потрошувачките, станбените и автомобилските кредити

Анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица кај најзастапените категории ‒ потрошувачките и станбените кредити во декември, минатата година е забележан месечен пораст од 1,3 отсто и 2 отсто, како и годишен пораст од 14,6 отсто и 12,7 отсто, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Автомобилските кредити во декември забележаа месечен и годишен раст од 1,6 отсто и...

Банките ги заоструваат условите за одобрување на потрошувачки и станбени кредити

Околу 11 проценти од банките ги заостриле кредитните услови кај потрошувачките, но и кај станбените кредити, покажува најновата анкета на Народна банка за кредитната активност, што не беше случај во претходната анкета. „За наредниот период, банките очекуваат понатамошно умерено нето-олеснување на вкупните кредитни услови. Од аспект на поединечните кредитни услови, кај каматната стапка на станбените и потрошувачки кредити и понатаму...

Потрошувачите најмногу се жалат на мобилните телефони

Најголем број од поплаките на потрошувачите што стигнуваат до Организацијата на потрошувачи на Македонија се однесуваат на проблеми во остварување на правата од гаранцијата и од гарантниот лист на техничките производи. - Доминираат поплаките на потрошувачите за проблеми со мобилните телефони. Речиси во сите случаи мобилните телефони се сервисираат до трипати, во согласност со законското ограничување - се вели во последното известување...

Граѓаните донирале над 162.000 евра за настраданите во Турција и Сирија

Македонскиот народ собра речиси 10 милиони денари (162.100 евра) помош за настраданите во земјотресите во Турција и Сирија, соопшти денеска Црвениот крст на С. Македонија. Според Генералниот секретар на...