fbpx
Таг: потрошувачка кошничка

таг: потрошувачка кошничка

Во јули за основни трошоци биле потребни 531 евра

lugje minuvachi kupuvanje shoping potroshuvachka koshnichka
Во јули, за да ги задоволи основните животни потреби на едно семејство му биле потребни 531 евро – сума во која се вклучени трошоците за храна, за сметки, за превоз, за здравје. Новите податоци за минималната синдикална кошница што ги објавува Сојузот на синдикати на Македонија покажуваат минимален пораст на трошоците во однос на лани, истиот месец , пренесува...

Студентската потрошувачка кошничка изнесува 22.435 денари месечно

Студентските месечни трошоци или „студентската кошничка“ изнесува 21.410 денари за студенти кои студираат со партиципација и 22.435 денари за студенти кои студираат со кофинансирање, односно кои плаќаат школарина. Таа вклучува трошоци како партиципација, односно школарина, трошоци поврзани со факултетот, трошоци за секојдневен живот, трошоци за превоз, домување но и режиски трошоци. Ова го покажуваат податоците од истражувањето „Колку и на што троши...

Потрошувачката кошница во февруари чинела 32.383 денари

На едно четиричлено семејство во Македонија му биле потребни 32.383 денари за основните месечни потреби во февруари, покажуваат податоците на Синдикалната минимална кошница. Најмногу пари или 13.395 денари биле потребни за храна и пијалоци, 10.476 денари за комунални трошоци и покуќнина, за лична хигиена 927 денари, а за хигиена во домот 1.364 денари. Превозот, четиричлено семејство го чинело 2.349 денари, а обувките...

Делев: ВМРО-ДПМНЕ ја воведе минималната плата, СДСМ да продолжи со мерките

„Минималната плата е воведена и утврдена од владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, во директен дијалог со работодавците и со синдикатите“, изјави денеска на прес-конференција Христијан Делев од ВМРО-ДПМНЕ. Тој потсети дека Законот за минимална плата пред донесувањето беше огромен хендикеп за огромен број работници. „Со утврдувањето на минималната плата, повеќе до 65.000 работници си го решија долгогодишниот проблем, бидејќи им се исплатуваше плата пониска од...

Потрошувачката кошница во септември изнесувала околу 500 евра

Потрошувачката кошница во септември изнесувала 32.263 денари за едно четиричлено семејство, пресмета Сојузот на синдикати на Македонија. Најмногу од парите или 13.345 денари се трошат за храна и за пијалоци, потоа за комуналии и опрема за домот и за одржување, за кои се издвојуваат 10.468 денари. За хигиена се потребни 2.272 денари, за превоз 2.339 денари, а за обувки и за...

По повеќе од две недели, проработе веб-страницата на Министерството за образование и наука

Веб-страницата на Министерството за образование и наука проработе по повеќе од две недели. Сепак, доколку некој сака да пристапи до објавените содржини, треба претходно да прифати подесувања дека се...