fbpx
Таг: политички влијанија

таг: политички влијанија

СТРАТКОМ: Користењето на политиката за богатење е најголемата опасност во економскиот сектор во Македонија

Македонија има низок ризик за странски штетни влијанија во економскиот сектор, но најголем проблем, со оценка „критично“, е злоупотребата на политиката за богатење, оценува анализата на ризикот од странски влијанија изработена од НАТО Центарот за извонредност во стратешките комуникации (Стратком). По Србија, Македонија е втора според степенот на безбедност од надворешни влијанија во економијата, но клучни проблеми се корупцијата...

Граѓаните повеќе веруваат во политички „грб“ и лажни вести отколку во институциите (инфографик)

Корумпираните медиуми се директна рута за странско штетно влијание во општеството, во кое расте поделбата поради социјалната нееднаквост, ниската доверба во институциите и политичкиот фаворитизам. Тоа е сублимирана оценка на четири анализи, студии и истражувања на НАТО Центарот за извонредност во стратегиските комуникации (Стратком), спроведени во период од една година во шесте земји на Западен Балкан. Македонија, по Албанија,...

Стратком: Во Северна Македонија сериозен проблем се слабите институции, корупцијата и политичкиот фаворитизам (инфографик)

Македонија е најмалку подложна на странски влијанија во регионот на Западен Балкан, покажува серија студии и истражувања на НАТО Центарот за извонредност во стратегиски комуникации (СТРАТКОМ). Но, сериозни проблеми и најголеми ризици се концентрацијата на моќ во политичките партии, слабите институции и недовербата на граѓаните во нив, високото ниво на корупција, неказнивоста на политичките елити и силниот политички фаворитизам. „Севкупно,...

Алексов: Економијата не трпи поради политиката

Според макроекономските параметри, економската состојба во Македонија е во рамките на предвидувањата. Ова денеска го истакна извршниот директор на Сојузот на стопански комори (ССК), Митко Алексов, како одговор на прашањето за влијанието на политичката ситуација врз економијата. - Ги очекуваме резултатите од првиот квартал од БДП за да видиме дали ќе се оствари проектираниот пораст од 4 отсто. Според активностите на...

Одржана комеморација во Цетиње, Црна Гора се простува со загинатите

Во црногорскиот град Цетиње денеска се одржа комеморација по повод загинувањето на граѓаните кои ги изгубија своите животи во петочкиот масакр, јавува весникот Побједа. На комеморацијата присуствуваа претседателот Мило...