fbpx
Таг: поети

таг: поети

По 27. пат „Поетска ноќ во Велестово“

На 14 и на 15 август, во охридското надерзерско планинско село Велестово, по 27. пат, ќе се одржи манифестацијата „Поетска ноќ во Велестово“. Годинава, манифестацијата е посветена на поетското творештво на Веле Смилевски, за кого ќе беседат Санде Стојчевски и Раде Сиљан. Стихови ќе читаат членови на Независната аматерска театарска група „Аматер“ од Охрид. Традиционално, покрај поетскиот портрет на наш истакнат...

Македонско-романски книжевни релации

Романското списание за култура „Хелис“, кое излегува во печатена и во електронска верзија, а го уредува угледниот писател Георге Добре, во најновиот број објави одбрани песни од македонските поети: Петко Шипинкаровски, Тоде Илиевски, Марина Мијаковска, Васил Тоциновски, Виолета Танчева-Златева, Ленче Милошевска, Весна Ацевска и Братислав Ташковски. Автор на препевот од македонски на романски јазик е македонскиот писател Димо Н. Димчев. Списанието...

Поетска средба во чест на А. Ден Долард

КИЦ „Култура 365“, од Охрид, за 7 февруари, со почеток во 12.00 часот, организираа поетска средба на која ќе се претстават различни поети. До 31 јануари 2015 година, тие треба да достават три свои творби на електронска адреса: itvo@t-home.mk. Средбата се организира по повод роденденот на големиот холандски писател и пријател на Македонија, А. Ден Долард (1901-1994). Тој е авторот...

ДПМ ќе организира 17 поетски каравани

Нов циклус од 17 поетски каравани ќе организира Друштвото на писателите на Македонија во 2015 година, во рамките на проектот за дисперзија на културните настани. „Покрај договорената соработка за оваа манифестација со библиотеките во Гевгелија, Куманово и во Велес, со Домот на културата „Иван Мазов“ во Кавадарци, со литературните манифестации „Караманови средби“ во Радовиш и „Ганеви денови“ во Кожле, поетите,...

Друштво на писатели на поетски караван во Радовиш

Поетскиот караван на Друштвото на писателите на Македонија продолжува во Радовиш, на традиционалната поетска манифестација „Караманови средби“, која годинава се одржува по 41. пат. Во знак на чествување на македонскиот поет и револуционер Ацо Караманов, в сабота (15 ноември), во Домот на културата во Радовиш, истакнати македонски поети од повеќе генерации ќе одржат пригодна манифестација. Љубителите на поетскиот збор на...

ЕСМ и Адора постигнаа договор за закуп на скопските топлани

АД Електростопанско на Северна Македонија (ЕСМ) и АДОРА постигнаа договор за закуп на топланите кои се во сопственост на АДОРА, кои ќе се користат од страна на АД ЕСМ...