fbpx
Таг: подзаконски акти

таг: подзаконски акти

Подзаконските акти за енергетската ефикасност почнати се со изработка, но ќе бидат донесени со задоцнување

Новите подзаконски акти што ќе ја регулираат имплементацијата на енергетската ефикасност во земјава веќе се започнати со изработка, но можно е да бидат донесени со закаснување поради корона вирусот. Од Министерството за економија за „Мета.мк“ информираат дека во процес на изработка се влезени Правилникот за енергетски карактеристики на згради, Правилникот за енергетска контрола на згради и Уредбата со која...

Ковид-19 може да го одложи донесувањето на подзаконските акти за енергетска ефикасност

По донесувањето на Законот за енергетска ефикасност во февруари годинава, државава се соочува со предизвикот за почитување на законските рокови за донесување на сите подзаконски акти за енергетска ефикасност во услови на пандемија на корона вирусот. Правилниците и тарифниците се поделени во три пакети, кои треба да овозможат практична имплементација на мерките за енергетска ефикасност во наредниот период и...

Со странска помош ќе се изработуваат подзаконските акти за енергетска ефикасност

По донесувањето на Законот за енергетска ефикасност во текот на февруари, се постави прашањето што ќе се случува со подзаконските акти, за чие усвојување на Министерството за економија му е оставен рок од 3 до 9 месеци од денот на влегувањето во сила на новиот закон. Најдоцна за 6 месеци, ова министерство ќе треба да го усвои Правилникот за...

Стапи на сила новиот Закон за енергетска ефикасност, подзаконските акти допрва ќе се работат

Имплементација на прописите за енергетска ефикасност на ЕУ, поголем обем на работа за енергетските контролори и отежнат начин за исклучување на граѓаните од системите за централно греење се главните предности што ги носи новиот Закон за енергетска ефикасност, којшто денес стапи на сила. Пратениците од Собранието го изгласаа овој закон како една од последните точки пред распуштањето на законодавниот...

Собранието го усвои Законот за енергетска ефикасност, власта и опозицијата се скараа кој помалку сработел во областа

Собранието на денешната 131 седница со 55 гласови „за“ го усвои Законот за енергетска ефикасност. Пратениците од власта и од опозицијата се испокараа околу тоа која власт подолго го одолговлекувала донесувањето на ваквото законско решение, со кое Македонија како една од последните земји во Европа добива посебен закон што ја регулира енергетската ефикасност. Пратеникот Зоран Илиоски од опозициската ВМРО-ДПМНЕ потенцираше...

Македонски парадокс: Се расфрламе со струја, по загадување сме први, а последни по енергетска ефикасност (инфографик)

Терминот „енергетска ефикасност“ во Македонија е несериозно сфатен, како од властите и инвеститорите, така и од самите граѓани. Земјава е на самото дно во Европа по спроведувањето на мерки за намалување на потрошувачката на енергија, чиј износ е најзагрижувачки во делот на загревањето на домовите во зимскиот период. Како последица на ова, македонските градови редовно се наоѓаат на светскиот...

Без усвојување на Законот, нема да може да се средат правилниците за енергетска ефикасност

Власта и опозицијата во македонското собрание се договорија за усвојување на околу 40 - тина закони од 123 - тата седница, но предлог - Законот за енергетска ефикасност го оставија за разгледување и усвојување за продолжението на оваа седница по Нова Година. Овој закон пред пратениците е на прво читање, но и со „европско знаменце“, што укажува на важноста...

УСАИД и Владата потпишаа меморандуми за енергетските реформи

Со новите меморандуми потпишани денеска меѓу Владата, Министерството за економија и Меѓународната агенција на САД за развој (УСАИД), како и помеѓу Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) и УСАИД, за „Проектот за развој на регионални енергетски пазари – поддршка на реформите во секторот енергетика“, ќе се овозможи подобра иднина на енергетскиот сектор во Македонија, порача вицепремиерот за економски прашања, Кочо...

ЕСМ и Адора постигнаа договор за закуп на скопските топлани

АД Електростопанско на Северна Македонија (ЕСМ) и АДОРА постигнаа договор за закуп на топланите кои се во сопственост на АДОРА, кои ќе се користат од страна на АД ЕСМ...