fbpx
Таг: ПМ2

таг: ПМ2

Водечки научни студии докажале дека ПМ2,5 честичките директно влијаат на смртноста од Ковид -19

Дури за 15 проценти е зголемена стапката на смртноста кај лица заразени од Ковид-19 кога има зголемување на загадувањето со ПМ 2,5 од само еден милиграм на кубен метар, утврдиле научниците од Харвард во најновата национална студија, објавена пред неколку дена во Соединетите Американски Држави. Во првите месеци на пандемијата реализирани се бројни научни студии од врвни научни центри...

Власта и опозицијата се препукуваат, граѓаните дишат отров

Синоќа речиси сите мерни станици на Министерството за животна средина покажаа неколку пати поголемо количество на канцерогените ПМ10 и ПМ2,5 честички. Опозициската ВМРО-ДПМНЕ ја обвини власта дека е виновна што граѓаните се гушат од енормното загадување на воздухот, а од СДСМ велат дека Владата заедно со сите надлежни институции активно работи на надминување на долгогодишниот проблем со аерозагадувањето. „Концентрацијата на опасните...

РЕК Битола и РЕК Осломеј загадуваат како 83 европски централи на јаглен

Во Македонија оџаците чадат дваесет пати поцрно од Европа. Во Македонија дваесет пати повеќе домаќинства се греат на огревно дрво отколку во Европската унија, а четирите термоелектрични блокови кои користат лигнит (РЕК Битола 1,2 и 3 и РЕК Осломеј) загадуваат како 83 европски централи на јаглен, покажува споредбата на податоците на Статистичкиот годишник на Државниот завод за статистика со податоците...

Во Скопје денеска не се гледа и не се дише од енормно загадување и магла

Утринава скопјани се разбудија во густа магла, намалена видливост и големо загадување на амбиенталниот воздух. Мерните станици на Министерството за животна средина, во скопското подрачје покажуваат енормно загадување на воздухот. Многу високо ниво на канцерогените ПМ10-честички и ПМ2,5-честички има во Центар, Карпош, Лисиче, Гази Баба и Ректорат. Во Миладиновци, Велес, Кавадарци и Куманово нивото на загадување е високо. Во Карпош утринава...

Карпошани утринава дишат многу загаден воздух

Во општина Карпош денеска измерено е многу високо ниво на загаденост на воздухот. Канцерогените ПМ10-честички утринава достигнаа 120 микрограми на еден кубен метар, што е за 2,5 пати повеќе од дозволените 50 микрограми. Во Карпош, многу високо ниво има и на ПМ2,5-честички, кои денеска достигнаа 200 микрограми на еден кубен метар, што е за 8 пати повеќе од дозволените 25 микрограми. На мерните станици...

ЕСМ и Адора постигнаа договор за закуп на скопските топлани

АД Електростопанско на Северна Македонија (ЕСМ) и АДОРА постигнаа договор за закуп на топланите кои се во сопственост на АДОРА, кои ќе се користат од страна на АД ЕСМ...