fbpx
Таг: платина

таг: платина

Извозот се зголемил за 4,6 проценти во однос на лани

Во првите десет месеци од годината вкупната вредност на извозот на стоки изнесува 6.004.696.000 долари и бележи пораст од 4,6 проценти во однос на истиот период од лани. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 7.759.081.000 долари, што е за 3,5 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит за првите десет месеци изнесува 1.754.385.000...

Извозот во првиот квартал со пораст од 6,8 отсто и изнесува над две милијарди долари

Извозот на стоки од земјава во првите четири месеци од годинава бележи пораст од 6,8 отсто, објави Државниот завод за статистика. Вредноста на извезената стока изнесува 2.335.520 илјади американски долари, а вредноста на увезената стока 3.111.373 илјади американски долари. Увозот во првите четири месеци од годинава во однос на тој период лани бележи пораст од 5,1 отсто. Трговскиот дефицит, во периодот од...

Извозот лани зголемен за 21,8 проценти во однос на 2017 година

Вредноста на извозот на стоки од Македонија, лани изнесувал 6.907.998.000 долари и бележи пораст од 21,8 проценти во однос на истиот период од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 9.052.195.000 долари, што е за 17,3 проценти повеќе во споредба со 2017 година. Трговскиот дефицит, истиот период изнесува 2.144.197.000 долари. Според вкупниот обем на надворешно-трговската...

Извозот во првите четири месеци со пораст од 31,5 проценти

Извозот на стоки од Македонија во првите четири месеци од годинава бележи пораст од 31,5 проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Извозот во првите четири месеци од годинава изнесувал 2.176.646.000 долари, а увозот 2.954.810.000 долари и бележи пораст од 28,8 проценти. Трговскиот дефицит изнесува 778.163.000 американски долари. Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-април 2018,...

Извозот и увозот во првите осум месеци зголемени за 6 отсто во однос на лани

Вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија, во првите осум месеци од годинава, изнесува 3.112.569.000 долари и бележи пораст од 6,4 проценти во однос на истиот период од претходната година, покажуваат податоците на Државен завод за статистика. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 4.392.752.000 долари, што е за 6,2 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот...

Запленети злато и платина на граничниот премин Богородица

Царинските службеници на граничниот премин Богородица, на македонско-грчката граница, вчера заплениле околу еден килограм златна жица во парчиња и 57 грама платина, соопшти денеска Царинската управа. Како што информираат оттаму, вредноста на запленетото злато и платина е проценета на околу 38.000 евра. Златото и платината биле сокриени во пластичен сад наполнет со ориз, што цариниците го нашле во возило што го...

Извозот во првите пет месеци поголем за 7,6 проценти во однос на истиот период лани

Извозот од јануари до мај 2016 година, изнесува 1.893.367.000 долари и бележи пораст од 7,6 проценти во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 2.696.763.000 долари, што е за 6,6 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-мај, изнесува 803.396.000 долари. Трговската размена по производи покажува дека во...

Задутре започнува меѓународниот филмски фестивал „Cinedays“

Mеѓународниот фестивал на европски филм „Cinedays“, под слоганот „Од високо подобро се гледа“, ќе се одржи од 7 до 14 овој месец на повеќе локации низ Скопје - на...