fbpx
Таг: платежни картички

таг: платежни картички

Помалку трансакции на шалтер во банки, граѓаните сѐ повеќе користат платежни картички

И во третиот квартал на 2022 година граѓаните продолжиле сѐ повеќе да ги користат платежните картички од домашните издавачи за плаќање во трговијата во земјата, соопшти Народната банка на Република Северна Македонија (НБРСМ). Ова довело до годишен раст кај вредноста и кај бројот на остварени трансакции преку платежни картички од 14,9 отсто и 8,5 отсто соодветно. НБРСМ информира дека годишниот...

НБ: Граѓаните сѐ повеќе ги користат дигиталните канали за плаќање во земјава

Плаќањата од страна на граѓаните во трговијата во земјата со платежни картички издадени од издавачи во земјата, во вториот квартал од 2022 година, забележаа годишен раст кај вредноста и бројот на остварените трансакции од 22,9% и 17,8%, соодветно. Притоа, бројот на извршени трансакции забележа годишен раст од 18,3% на физичките места на продажба, односно од 12,6%, на виртуелните (интернет) продажни...

Граѓаните сè повеќе плаќаат со платежни картички, во четвртиот квартал лани растот е 25 отсто

Дигиталната револуција во плаќањата, којашто како тренд започна поодамна кај нас, а се засили во периодот на пандемијата на ковид-19, несомнено ги менува платежните навики и влијае врз културата на плаќањата. Имено, граѓаните, и во последниот квартал од 2021 година ги користеле придобивките и удобноста коишто ги нудат дигиталните канали на плаќањата, како и воспоставената инфраструктура за извршување на...

Расте бројот на плаќања со картички на каса и за дигитални плаќања, како и преку електронско банкарство

Во вториот квартал на годинава значителен пораст имало на бројот на плаќања од граѓаните со платежни картички и на физичките продажни места и на интернет, а во голем број обем пораснал и бројот на плаќања преку електронското банкарство, соопшти Народна банка на Република Северна Македонија (НБРСМ) Плаќањата од страна на граѓаните во трговијата во земјата со платежни картички издадени од...

НБРСМ: Лани плаќањето со платежни картички достигна 56,2 отсто во вкупните плаќања

Пандемијата со ковид-19 ги забрза процесите на дигитализација на плаќањата, особено електронското иницирање на кредитните трансфери и користењето на електронската трговија. Вкупниот број плаќања извршени во 2020 година забележа годишен раст од 10,2 отсто, при зголемување од 15,6 отсто на плаќања извршени со платежни картички. Ваквите движења придонесоа за натамошен раст на учеството на платежните картички, кое достигна 56,2...

АЕТМ: Лани најмногу се тргувало онлајн со Обединетото Кралство, Унгарија и Ирска

Од вкупно 62,3 милиони евра кои лани биле потрошени од домашни платежни картички за онлајн пазарење во странство, 73,6 отсто од вредноста на трансакциите се реализирале во корист на 10 земји. А, најмногу онлајн плаќања се остварени кон Обединето Кралство, Унгарија и Ирска. „Тоа е очекувано ако се има предвид дека од овие земји потекнуваат Amazon UK, ASOS (Обединето Кралство),...

НБРСМ: Силен раст на електронската трговија и плаќањата на граѓаните на интернет на крајот од 2020 година

Плаќањата со платежни картички од страна на граѓаните во трговијата во земјата, во четвртиот квартал од 2020 година, забележаа значителен годишен раст кај вредноста и бројот на остварените трансакции од 34 отсто и 29 отсто, соодветно, информираат од Народната банка на РСМ. „Високиот годишен раст на бројот на плаќањата на граѓаните во трговијата е пред сè резултат на исклучителниот пораст...

НБРСМ: Ковид пандемијата ги зголеми плаќањата преку интернет за пет пати во однос на лани

Поради влијанието на пандемијата со ковид-19, кај граѓаните се сменија и навиките за начинот на плаќањата. Така, кај плаќањата со платежни картички во трговијата во земјата во третиот квартал од 2020 година има значителен годишен раст, и кај бројот, и кај вредноста на остварените трансакции, од 41 отсто и 42 отсто, соодветно. Притоа, забележлив е висок годишен раст на...

Спасовски најави економски мерки и професионализација на полицијата

Техничкиот премиер во заминување Оливер Спасовски на денешната прес-конференција оцени дека преодната влада во овој деветмесечен мандат успешно одговорила на предизвиците. На тој начин, додаде Спасовски, таа направила пат за новата влада со полн мандат да ги води државата и граѓаните напред. „Јас сум уверен дека во личностите кои се предложени за министри постои сериозен капацитет за општествено одговорни лица,...

Во Скопје нема, а помали градови низ Европа имаат успешни системи за изнајмување велосипеди (инфографик)

Во Скопје веќе трета година не функционира системот за изнајмување велосипеди основан од градските власти. Градот Скопје две години ветува воспоставување на нов јавен систем за самоизнајмување велосипеди, но досега активностите се сведени на изработка на проектната документација за идните 30 пунктови за изнајмување што би се поставиле на различни локации низ главниот град. „Мета.мк“ веќе контактираше дел од експертите,...

Прифатени се околу 5.000 приговори за домашна платежна картичка за млади лица до 29 години

Околу 5.000 приговори се прифатени за домашната платежна картичка од категоријата Млади лица - средношколци и студенти од 16 до 29 години, напиша на својот Фејсбук профил, министерката за финансии, Нина Ангеловска. „Проверка на сите поднесени приговори од оваа категорија граѓани ја врши Министерството за образование и наука, а во текот на следните неколку денови очекуваме да ја финализираат проверката...

На Скопје му треба нов систем за изнајмување велосипеди и негово интегрирање со јавниот превоз

Градот Скопје не треба да се откажува, туку треба да го имплементира новиот автоматизиран систем за самоизнајмување велосипеди во главниот град, но и да го интегрира велосипедскиот сообраќај со јавниот превоз. Ова е стручниот став на универзитетскиот професор по јавен градски превоз Никола Крстаноски од Техничкиот факултет од Битола. Во периодот на глобална пандемија со корона вирусот, за експертите е...

Ковид-19 го зголеми плаќањето со картички, во март купувањето на интернет поголемо за 99 отсто

Во првиот квартал од годинава за 15,2 отсто се зголемиле плаќањата на физичките и на правните лица во земјава, со посредство на банките, преку кредитни трансфери и платежни картички, во споредба со истиот период минатата година. Истовремено, за 5,8 отсто се зголемила вредноста на остварените трансакции, соопшти Народната банка (НБРМ). Според НБРМ, во март граѓаните поинтензивно ги користеле платежните картички...

Младите ќе добијат еднократна помош од 3.000 денари за купување македонски производи и услуги

Средношколците не помлади од 16 години и редовните студенти не постари од 29 години се дел од листата корисници на финансиска поддршка предвидена со третиот владин сет на економски мерки. За нив, предвидени се 3.000 денари, кои ќе ги добијат еднократко преку платежна картичка на која ќе стои ознаката „Купувам домашно“. Министерството за образование и наука ќе ја изготви листата...

„Викенд без ДДВ“ на крајот на август, за 2-3 недели ќе има повик за првите ваучери и платежни картички

Целата процедура за аплицирање на граѓаните за најновиот, трет пакет економски  мерки на Владата, кои беа презентирани во неделата, ќе се прецизира во наредните две до три недели. Како што објасни на денешната прес конференција економскиот советник во Владата Фатмир Бетиќи, постапките ќе бидат едноставни и нема да има обемна административна процедура за предвидените ваучери и платежни картички за...

Ваучери и платежни картички ќе се делат на невработени, млади и вработени со ниски приходи

Премиерот Оливер Спасовски на денешната прес-конференција го презентираше третиот пакет мерки за економска помош изготвен од владата. Вредноста на овој пакет мерки изнесува 355 милиони евра и со него ќе бидат опфатени 730.000 корисници. Вкупната помош на економијата во сите три пакети за економска помош во екот на корона вирусот во земјава порасна на 550 милиони евра, односно 5,5...

Град Скопје го подготвува проектот за воведување на систем за изнајмување велосипеди

Градските власти во моментов работат на подготовка на проектната документација за воведување на најавуваниот јавен систем за самоизнајмување на велосипеди во Скопје. Станува збор за поставување на пунктови на 30 локации низ главниот град, кои би биле опремени со терминал за самоизнајмување на велосипеди и 20 држачи за велосипеди. - Проектирањето на овој проект сѐ уште не е завршено и...

Граѓаните потрошиле 169,2 милиони евра онлајн, се зголемува довербата кон домашните продавници

Согласно податоците за реализирани трансакции во текот на 2019 година, објавени на веб-страницата на Народна банка, бројот и вредноста на реализирани онлајн нарачки и купувања во текот на минатата година покажува дека, е-трговијата во земјава е во пораст, се вели во анализата на Филип Чижбановски, в.д. претседател на Асоцијација за е-трговија на Македонија. Во неа се вели дека, во текот на...

За две години, нула изнајмени велосипеди и нула денари заработка за „Градски паркинг“ (инфографик)

И покрај тоа што Градот Скопје има поставено цел до 2021 година дури 5 отсто од вкупниот број на патувања на граѓаните да бидат со велосипеди, во реалноста бројките покажуваат дека јавниот систем за изнајмување велосипеди не функционира веќе две години. Остварените приходи на ЈП „Градски паркинг“ од изнајмување велосипеди во 2018 и 2019 година изнесувале 0 денари, а...

Народната банка започнува со објавување нови статистички податоци за картичното работење

Народната банка започнува со објавување нови статистички податоци од доменот на картичното работење коишто се поврзани со трансакциите во странство со платежните картички издадени од домашни издавачи и со трансакциите во земјата со платежните картички издадени од странски издавачи и со објавување на надоместоците коишто банките и другите даватели на платежни услуги ги наплатуваат од трговците за плаќањата со...

Курти со услови за формирање на Заедницата на српски општини, во Белград турканици во парламентот

Косовскиот премиер Албин Курти презентираше услови кои ќе овозможат да се разгледа формирањето на Заедницата на општините со српско мнозинство (ЗСО), а опозициските партии тоа го нарекоа промена во...