fbpx
Таг: питка вода

таг: питка вода

Охрид SOS: Измените на законот за водите не решаваат клучни проблеми

Охрид SOS реагира на предлог-законот за измена и дополнување на актуелниот Закон за водите подготвен од Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), посочувајќи на неколку неправилности, како што се нагласува. Реагираат на тоа што предлог-законот не е придружен со експлицитна дефиниција за јавен интерес со која се утврдува како приоритет одржливото користење на водите. Се забележува и за...

Геологот Боев тврди дека сушата нема да ја остави Македонија без вода за пиење

Сушата нема да влијае врз питката вода со која се снабдуваат македонските градови, бидејќи водата е длабоко складирана во карстните резервоари. Ова го тврди ректорот на Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, геологот Блажо Боев. Според него, овие води се едни од поквалитетните природни питки води во Европа. - Безмалку сите населени места во земјава се снабдуваат од вакви природни резервоари....

Пирок ќе добие колектор за отпадни води 

Министерството за животна средина и просторно планирање финансиски ќе помогне за изградба на колектор за канализацискиот систем во Пирок. Министерството ќе одвои пари и за реконструкција на резервоарот за питка вода во Горно Седларце. За овие два проекти денеска во зградата на Општина Боговиње, договори потпишаа министерот за животна средина, Нурхан Изаири, и градоначалникот на Боговиње, Хазби Идризи. Градоначалникот на Општина Боговиње...

Штајнмајер: Германија е овде за поддршка на Северна Македонија

Претседателот Стево Пендаровски денеска со највисоки државни и воени почести го пречека претседателот на Сојузна Република Германија, Франк-Валтер Штајнмајер кој престојува во официјална посета на земјава. Покрај тет-а-тет средбата,...