fbpx
Таг: ПИНА

таг: ПИНА

Платите и на новинарките и на новинарите се ниски, но на раководните места во медиумите доминираат мажите

Во рамките на Деновите на медиумска писменост 2020, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) денеска ја организираше дебатата „Род, плати и радиодифузија“, во чии рамки беше промовирана нивната анализа „Родова структура на платите во радиодифузијата“, како и клучните наоди од начинот на известување за родовите прашања во вестите на националните телевизии за периодот од 2012 до 2017...

Отворено третото издание на Истражувачкиот филмски фестивал – Скопје

Со панел дискусија посветена на борбата за опстанок и интегритет на новинарството во светот на социјалните медиуми, синоќа во Кино Култура беше отворено третото издание на Истражувачкиот филмски фестивал - Скопје. Ана Јакимовска, докторка на науки од областа на вештачката интелигенција, го сподели своето искуство со публиката во поглед на користењето на новите технологии во новинарството. - Уште додека студирав беше...

На 31 октомври почнува третото издание на Истражувачкиот филмски фестивал – Скопје

Третото издание на Истражувачкиот филмски фестивал - Скопје ќе се одржи од 31 октомври до 2 ноември во Кино Култура. Организаторите на овогодинешното издание погледот го вперуваат „Кон дигиталното“, разгледувајќи ја од различни аспекти позицијата на медиумите во дигиталната ера. „Со интерактивната содржина на третиот ИФФС, за првпат на фестивалот на посетителите им се нуди увид во виртуелната реалност. Во...

Стејт Департментот во извештајот користи наоди од „Метаморфозис“ и „Опсерваторијата на медиумските реформи“

Американскиот Стејт Департмент во најновиот Извештај за човекови права ги цитира наодите добиени со периодичниот извештај за статусот на медиумските реформи кој беше изработен во рамките на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“ кој го спроведуваа Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), „Изготвен од Фондацијата „Метаморфозис“, „Агора“ и Платформата за истражувачко новинарство...

Објавен финалниот извештај за медиумските реформи

Фондацијата Метаморфозис во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“ кој се однесува на исполнетоста на Итните реформски приоритети (ИРП) за слободата на изразувањето го објави финалниот извештај кој сумарно ги презентира генералните резултати од набљудувањето, во периодот од 1 јули 2017 до 30 септември 2018 година. Во извештајот, во однос на исполнувањето на реформите, предмет на следење беа четирите...

Сопки на патот кон слободниот пристап до информации

Новинарите, организациите и граѓаните кои поднесуваат барања за слободен пристап до информации се соочуваат со бројни сопки на патот кон добивање на информацијата од јавен карактер. Владата најави менување на Законот за слободен пристап до информации со што граѓаните очекуваат олеснување на пристапот до информациите од институциите. Пишува: Кристина Озимец - ПИНА Бројот на вработени во Одделот за односи со јавност...

Прв филмски фестивал посветен на истражувачкото новинарство

Платформата за истражувачко нoвинарство и анализи (ПИНА) во соработка со Фондацијата „Фридрих Еберт“ ќе го организира првото издание на Истражувачки филмски фестивал (ИФФС), што ќе се одржи од 3 до 5 ноември во кино „Култура“, Скопје. „Тридневната фестивалска програма вклучува прикажување на документарни филмови, работилници, дискусии и дебати со гости од Македонија, регионот и од светот. Отворањето на првото фестивалско...

Пост на Фејсбук манипулира дека со дрон намерно се палеле шуми

Станува збор за хеликоптери кои се користат за да се стопира понатамошното ширење на шумски пожар, односно за контролирано палење, при што се прави обрач околу огнот за да...