fbpx
Таг: перцепција за корупција

таг: перцепција за корупција

Анкета: Kорупцијата, ниските приходи и криминалот се најголеми проблеми за граѓаните

Корупцијата, ниските приходи и криминалот се трите најголеми проблеми со коишто се соочува Македонија според граѓаните, вели новото истражување „Перцепции за најголемите проблеми на граѓаните и државата“ спроведено агенцијата Проспект М по нарачка на Балканскиот центар за конструктивни политики „Солуција“, чии наоди беа презентирани денеска. Од испитаните, 18 отсо се изјасниле дека корупцијата е клучен проблем, 15,5 отсто рекле дека...

Земјава за две места погоре од лани во Индексот за перцепција на корупцијата [инфографик]

Во најновиот Индекс за перцепција на корупцијата, којшто секоја година го објавува Транспаренси Интернешнел, годинава Северна Македонија е на 85. место од 180 рангирани држави. Со 40 поени, на скалата каде 0 е оценка за висока корумпираност, а 100 е најдобра оценка во поглед на перцепцијата за корупција, земјата напредувала две места во споредба со ланскиот извештај. Во претходниот индекс,...

Тасева: Индексот за перцепција на корупцијата е збир од различни меѓународни истражувања

„Слабиот резултат на Македонија укажува на потреба од зајакнување и од заштита на граѓанското општество, а не негово слабеење. Тоа е пораката на индексот за перцепција на корупцијата“, порача д-р Слаѓана Тасева, претседател на „Транспаренси интернешнел“ – Македонија (ТИМ). Организацијата што таа ја раководи, како и матичната организација, денеска реагираа на нападите против нив што се појавија во некои медиуми...

Советот на Скопје усвои граѓански предлози за намалување на загадувањето, следно е да донесе одлуки и да ги спроведе

Советот на Скопје ги прифати сите 19 предлози за намалување на загадувањето на воздухот кои ги предложи првото Граѓанско климатско собрание на Скопје. Иницијативите се со различен рок на...