fbpx
Таг: Педагошка служба

таг: Педагошка служба

Во тек е формирањето на комисија за спорните учебници по социологија

На 1 јуни истече рокот за пријавување за учество во комисијата која треба да ги ревидира спорните учебници, меѓу кои и оние по социологија за II, III и IV година гимназиско образование. Од Министерството за образование и наука велат дека во моментов се формираат комисиите за оние предмети за кои се пријавиле кандидати. „И покрај повторно објавениот повик, нема пријавено...

Ревизијата на спорните учебници по социологија ќе го чека формирањето на Комисијата по 1 јуни

На 1 јуни истекнува рокот за пријавување за учество во комисијата која треба да ги ревидира спорните учебници по социологија за II, III и IV година гимназиско образование. Ова е втор повик откако на првиот, бројот на пријавени кандидати не бил доволен, поради што Педагошката служба повторно објавила повик, велат од Министерството за образование и наука за Мета.мк. На повикот...

Нема веќе ладно, туку само студено, штекерот е приклучок, а вревата – бучава: Под лупа сите учебници во основно и во средно

Министерството за образование и наука, заедно со Педагошката служба периодов ги ревидира сите учебници во основното и средното образование, вклучително и учебникот по социологија за кој имаше реакции во јавноста заради дел од содржината, информираат оттаму. - Планот за ревизија на учебниците опфаќа проверка на содржината на сите учебници кои се применуваат во основното и средното образование, со приоритетен фокус...

Се бара печатница што ќе печати учебници по сите предмети од шесто одделение

Дистрибуцијата на учебници од прво одделение, до четврта година средно образование е во тек, а рокот за доставување во целата држава, е 20 септември. Многумина ученици добиваат претходно користени учебници кои не се квалитетни и оштетени, поради што училишните раководства ќе бараат од надлежните во Министерството за образование и наука (МОН), да им достават нови. Законски, ако учебниците се користат...

Се менува Законот за учебници – авторските права ќе им се вратат на издавачките куќи

Авторските права за учебниците, нема повеќе да му припаѓаат на Министерството за образование и наука (МОН), туку тие ќе се вратат на издавачките куќи, како што беше во минатото. Тоа ќе придонесе да се избегнат многу сложени процедури кои досега одеа преку Министерството во процесот на подготовка и испорака на учебници, сметаат во Педагошката служба при МОН. - Министерството нема...

Пендаровски: Ако од бугарска страна пак се спори идентитетот, да се повлечеме од преговорите

По денешната средба со членовите од Советот за безбедност, кажав дека откако францускиот предлог ќе влезе во Владата, очекувам во заклучоците на Влада, да стои дека од денот кога...