fbpx
Таг: пчеларство

таг: пчеларство

Светски ден на пчелите: Подарете ѝ љубов и внимание, пчелата ќе ви возврати многу повеќе

„Не плашете се, сега се разиграни поради топлото време и нема да ви направат ништо сѐ додека не се почувствуваат вознемирено, а се разбира имате и посебен шешир кој ве штити од убоди“, со овие зборови, во пријатна атмосфера, под топлото мајско сонце, од кое бевме заштитени преку специјализиараните шешири за одгледувачи на пчели, го започнавме интервјуто со пчеларот...

Конкуренција за квалитет на мед во Тетово, пчеларите загрозени од климатските промени и употребата на пестициди

Вчера во Тетово здруженијата „Град на пчелите“ и „Полошки мед“, во соработка со Факултетот за прехранбена технологија при Универзитетот во Тетово, по трет пат организираа меѓународни натпревари за квалитет на медот „Tetovo Honey Awards 2021“, пишува Порталб.мк. Начинот на оценување на квалитетот беше одреден од Органолептичката комисија, исто така од меѓународен карактер. Комисијата направи органолептички анализи, и преку вкус, арома,...

Вечерва ново издание на „Шорткат“ – колку е тешко пчеларството?

Во петтата епизода на емисијата „Шорткат“, Кика Авеиро ги носи најважните вести и настани од изминатата недела. Сојузот на средношколци и Институтот за добро управување и евро-атлантски перспективи (ИДУЕП) упатија порака дека е потребен нов модел на ученичко организирање кој ќе може да се имплементира подеднакво во сите училишта. Тие сметаат дека на овој начин ученичките заедници ќе станат место...

Студентите што користат стипендии од утре ќе можат да ги продолжат истите

Министерството за образование и наука (МОН) извести дека сите корисници на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за...