fbpx
Таг: парно грееење

таг: парно грееење

ЕСМ ќе ја откупува целокупната електрична енергија што Те-То ќе ја произведе во следните два месеци

Владата на 9-та редовна седница ја продолжи мерката за обезбедување дополнителните количини електрична енергија од домашно производство до крајот на март. Според владината одлука, топланата Те-То ќе работи седум дена во неделата по 24 часа со полна моќност и во февруари и март. „Согласно оваа мерка, АД ‘Електрани на Северна Македонија‘ ќе ја откупува целокупната произведена електричната енергија на Друштвото...

Јануарските сметки за парно на скопјани ќе им бидат повисоки за 14 отсто

Од утре цената на парното ќе се зголеми во просек за 14 отсто. Новата цена ќе биде пресметана во јануарските сметки на граѓаните од град Скопје кои ја користат топлинската енергија од трите компании. Првиот човек на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) рече дека ова е враќање на нивото на цената на парното од 2018 година. „Со денешната...

РКЕВУ: Грејната сезона може да започне и порано

Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија (РКЕВУ) соопшти дека доколку прогнозата за средната надворешна температура за следниот ден е помала или еднаква на 12 Целзиусови степени, грејната сезона може да започне и порано, односно на 1 октомври. „Официјално грејната сезона започнува од 15 октомври и трае до 15 април следната година, но доколку добиеме податоци...

Во првиот Фаб Лаб на Технолошко-металуршкиот факултет младите иноватори ќе може да развиваат свои продукти

Млади иноватори на возраст од 15 до 29 години ќе можат да развиваат и тестираат иновативни идеи до создавање продукт-прототип во првата лабораторијата за производство и прототипирање Ино Фаб...