fbpx
Таг: паралелки

таг: паралелки

Бројот на ученици опаѓа, се вработуваат сè повеќе наставници

Во училиштето во селото Добрево во близина на Пробиштип, во 2012 година, учеле вкупно 11 ученици. Постепено, бројот на дечиња се намалил на осум, сè додека во училиштето не останало само едно детенце, за да денеска, ученичките столчиња се сосема празни, а школото - под клуч. Училиштето во Добрево не е единственото во земјава во кое реалноста е ваква....

Годинава за една третина помалку првачиња во штипските училишта

Дури три од четирите основни училишта во Штип бараат Општината да им одобри постоење на паралелки помалку од законскиот минимум од 24 ученици. Во подрачните улилишта пак, се бара одобрување за комбинирани паралелки. Во Чардаклија има паралека со само седум ученици и тоа од прво, второ и петто одделение. Од средните училишта засега само гимназијата „Славчо Стојменски излезе со вакво...

Инспекторатот констатирал неправилности во „Пенко“, МОН и Општина Бутел не преземаат ништо

Ниту Министерството за образование и наука (МОН) ниту Општина Бутел не ја почитуваат одлуката на Просветниот инспекторат, кој констатирал прекршување на законот во основното училиште „Петар Здравковски - Пенко“ во општина Бутел. Двете институции ќе ги остават учениците во пренатрупани училници, а никој не поднесува одговорност за оваа состојба, пишува „Порталб“. По алармирањето од страна на овој новински сајт за...

„Имри Елези“ во Чаир отвори нова паралелка – решен е проблемот прекубројните ученици

Во основното училиште „Имри Елези“ во населбата Дижон во Општина Чаир, се отвори нова паралелка во прво одделение, и на тој начин, се реши проблемот со надминување на бројката на максимум дозволен број на деца во една паралелка. За овој проблем, порталот „Порталб.мк“ имаше неколку последователни написи. Имено, во прво одделение беа запишани 108 ученици кои учеа во три паралелки, и на тој...

Министерството за финансии даде согласност за нова паралелка во ОУ „Имри Елези“”

По веста објавена за преоптовареноста со ученици во основното училиште „Имри Елези“ во скопската населба Дижонска, каде во три паралелки од прво одделение учат 108 ученици, со што се прекршува законот за образование, Министерството за финансии извести дека е дадена согласност за отворање нова паралелка и решавање на овој проблем. Заменик-министерката за финансии, Ширете Елези, за „Порталб.мк“ изјави дека...

ОУ „Исмаил Ќемали” e преоптоварено со ученици и со недостиг на простор

Основните училишта „Имри Елези” и „Петар Здравковски-Пенко“ во скопските општини Чаир и Бутел не се единствените што имаат проблем со преголемиот број на ученици. Уште еден случај на прекршување на законот откри редакцијата на „Порталб“ во основното училиште „Исмаил Ќемали“ во населбата Топанско Поле. Во ова училиште речиси сите паралелки се многу блиску до законски утврдената граница за дозволен број...

МОН знае за состојбата во „Имри Елези“, барањето е испратено во Финансии

Министерството за образование и наука (МОН) потврдува дека знае за моменталната состојба со прекршувањето на законите во врска со првоодделенците во основното училиште „Имри Елези“ во општина Чаир и вели дека се во очекување на позитивен одговор од страна на Министерството за финансии. Во ова училиште во населбата Дижонска годинава се запишани 108 првоодделенци, кои се поделени во три паралелки,...

По тројца ученици на една клупа во „Петар Здравковски Пенко“ во Општина Бутел

Основното училиште „Петар Здравковски Пенко“ во Општина Бутел, се соочува со голем број на ученици, поради недостаток на простор. Во ова училиште има 1.654 ученици, поделени на 65 паралелки на три наставни јазици, албански, македонски и турски јазик. Некои од албанските паралелки се пренатрупани, дури и со 37 ученици. „Порталб.мк“ го посети училиштето, на една клупа има и по...

Три паралелки на албански јазик се отвораат во средните училишта во Битола

Владата отвора двојазични паралелки во две средни училишта во Битола. Според конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2017/2018 година во Република Македонија, објавен во март годинава од Министерството за образование, во Битола се отвора можност 102 ученика образованието да го стекнат на албански јазик. Две паралелки на албански јазик се отвораат во средното општинско училиште „Таки...

Штипските училишта бараат помали паралелки

Советот на Општина Штип на наредната седница треба да одлучува дали ќе им дозволи на сите пет основни училишта да оформат паралелки со помал број ученици во прво одделение. Законскиот минимум за една паралелка е 24 ученици, меѓутоа поради малиот број запишани првачиња, училиштата се принудени да го намалат бројот на одделенија. Тоа, пак, значи дека некои наставници ќе мора да...

„Твич“ ги укина новите правила за рекламирање откако стримерите почнаа да ја напуштаат платформата

Услугата за пренос во живо „Твич“ објави дека ги укинува своите нови правила за рекламирање - одлука што ја донеле откако неколку стримери најавија дека ја напуштаат платформата. Оваа платформа,...