fbpx
Таг: отвореност

таг: отвореност

Промовирани резултатите од Проценката на добро владеење преку Индексот на отвореност

Во организација на Фондацијата Метаморфозис, денеска беа промовирани резултатите од Проценката на состојбата на доброто владеење во единиците на локалната самоуправа во Република Северна Македонија за 2022 година, како и резултатите од Проценката на добро владеење во Северна Македонија и регионот преку Индексот на отвореност според мерењето за 2021 година. Резултатите беа презентирани на онлајн настан, на кој се...

Истражување на Метаморфозис: Просечната отвореност на општините за 2021 година изнесувала ниски 25 проценти

Во земјава постојат општини кои имаат изработено две службени веб-страници или со веб-страница за информирање на граѓаните што не е регистрирана на доменот gov.mk. Некои општини, како онаа на општина Сарај, не ги задоволува барањата за сајбер безбедност, а дури 12 од локалните самоуправи во земјава го немале објавено буџетот на општинската веб-страница. Голем дел од овие страници не...

Метаморфозис: Отвореноста не им е приоритет на општините

Само 10 општини во земјава имаат објавено граѓански буџет, додека единиците на локална самоуправа исполнуваат скромни 27 проценти од индикаторите опфатени во под-областа финансиска транспарентност. Општините не објавуваат податоци за платите на функционерите и надоместоците на членовите на Советот на општината. Ова се само мал дел од резултатите од спроведеното истражување за Индексот на отвореност, којшто утре ќе го...

Индекс на отвореност: Македонското Собрание на второ место во регионот на Западен Балкан

Парламентот на Северна Македонија има отвореност од 65,6 отсто, што е втор најдобар резултат во анализираните земји од Западен Балкан (Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора), веднаш по Црна Гора со 67,5 отсто, но овие резултати и не се толку добри, оти генерално отвореноста на парламентите во регионот е во стагнација, се вели во Проценката на состојбата...

Конференција на ЦДТ: Транспарентноста во голем дел од Западен Бакан во опаѓање

Транспарентоста на различните категории на власта во голем дел од Западен Балкан е во опаѓање. Кога нема примена на она што е регулирано со прописите или на она на што лицата се обврзале со стапување на јавна функција, не може да се зборува за политичка волја за почитување на законите. Корона кризата, пак, ги соголи недостатоците и лошите практики...

Заев: Пристапот до информации во време на криза спасува животи

Оваа година Меѓународниот ден на правото на пристап до информации од јавен карактер, ОН и УНЕСКО го посветија на остварувањето на ова право во услови на криза, и во услови кога за ова право се исполнети сите уставни и законски гаранции во демократските општества, пишува премиерот Зоран Заев на неговиот фејсбук-профил по повод Меѓународниот ден на правото на пристап...

Меѓународна конференција „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“ следната недела во Скопје

Во организација на Фондацијата „Метаморфозис“, на 27 и 28 ноември во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје ќе се одржи 15. Меѓународна конференција „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“. Конференцијата е завршен настан на четиригодишниот проект ACTION SEE (Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа) во кој седум организации од Западниот Балкан и Обединетото Кралство ги соединија своите...

Врховниот суд – полузатворена институција за јавноста (инфографик)

Врховниот суд исполнува само половина од индикаторите за достапност, одговорност, интегритет и транспарентност. Така покажува истражувањето на ActionSEE, кое го мери нивото на отвореност на институциите во периодот 2016 - 2018 година и врз основа на истото ги утврдува горенаведените индикатори. Како што може да се види во инфографикот, во текот на 2016 година, Врховниот Суд има исполнето 55,61 отсто...

Министерствата, секретаријатите и Собранието полутранспарентни при јавни набавки

Министерствата, владините секретаријати и Собранието просечно исполнуваат 55,2 проценти (од максимално можни 100 проценти) од критериумите за транспарентност, отчетност и интегритет во целиот циклус на јавните набавки. Ова е мало подобрување во однос на претходните години (во 2017 година изнесуваше 53,6 проценти, а во 2016 година 51,7 проценти). Ова го покажува третото по ред годишно истражување на начинот на кој...

Судовите во Македонија се затворени за јавноста, не ги исполнуваат условите за транспарентност (инфографик)

Три години по ред судовите во Македонија покажуваат слаби резултати во областа на отвореноста на институциите, односно тие се затворени, исто како и судовите на државите од регионот, покажува истражувањето на проектот „ACTION SEE“ коешто го измерило нивото на отвореност на институциите за 2018 година. „Нивото на отвореност на судовите во Северна Македонија за 2018 година е само 43 отсто....

Отвореноста на извршните власти во регионот бележи благ напредок, но има простор за подобрување

Конференцијата „Отвореност на институциите на извршната и законодавна власт во регионот и Црна Гора: Форма без суштина“ каде што беа презентирани резултатите од истражувањето за отвореноста на извршната и законодавната власт во регионот се одржа на 26 септември, во хотелот „Центре Виле“ во Подгорица, Црна Гора. „Отвореноста на извршните власти во регионот бележи благ напредок, но и понатаму има голем...

Анализата за отвореноста – поттик за отчетно и интерактивно Собрание

Анализата за степенот на отвореноста, отчетноста и транспарентноста на работата на собранијата во регионот и во Македонија во 2017 година покажа  полоши резултати споредено со претходниот период на истражување. Во просек биле исполнети 61% од индикаторите од областа на отвореност. Резултатот е понизок за 2% во споредба со отвореноста забележана во 2016, кога таа изнесуваше 63%. Анализата направена во рамки на...

Регионален индекс: Македонија со најотворени институции во регионот кој се затвора

Загрижува тенденцијата за паѓање на отвореноста во Црна Гора и во регионот, а македонската влада е најтранспарентната од владите во регионот, беше одбележано на конференцијата на тема „Отвореност на институциите на извршната власт во Црна Гора и регионот“, која се одржа во Подгорица. Конференцијата, по повод Меѓународниот ден за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен...

Град Скопје ја подобрува транспарентноста, во живо ќе ги пренесува седниците од Советот

На наредната седница, која што ќе се одржи во четврток, Советот на Град Скопје ќе одлучува за набавка на техничка опрема за видео пренос на седниците на Советот на Град Скопје во живо. „Со ова ќе започне процесот на создавање услови за пренесување на седниците на Советот на Град Скопје во живо, активност која има за цел да ја зголеми...

Собранието со благ пад во отвореноста и отчетноста во однос на минатата година

Во поглед на нивото на транспарентност, односно отвореност кон јавноста, како и на отчетност, Собранието на Република Македонија според новата проценка во рамки на студијата на регионалната мрежа на граѓански организации „ACTION SEE“ годинава стои полошо отколку при претходното мерење. Отвореноста на Собранието е проценета на 58 отсто од индикаторите за отвореност, што е за еден отсто помалку отколку во...

Владата на Македонија најдобра во регионот според индексот на отвореност на институциите

Според најновото истражување, Владата на Македонија покажа 75,61% отвореност и најдобри резултати во регионот и пораст од 23,27% во споредба со изминатиот период. Истражувањето е направено преку Индексот на отвореност, дизајниран според единствена Методологија за мониторинг која одговара на потребите и препораките за земјите од Западен Балкан. Ова истражување за отвореноста, отчетноста и транспарентноста на институциите во Македонија и 5 држави...

Интернетот расте, а со него и цензурата, малтретирањето и лажните вести

Голем дел од луѓето стануваат сè посвесни за вистинското влијание на интернет врз нашите општества, економии и личната благосостојба, односно ги отвораат очите за фактот дека „колку е здрав интернетот“ не  е само техничко прашање, туку и „човечко“, се вели во извештајот „Здравствената состојба на интернетот 2018“ подготвен од Фондацијата „Мозила“. Според подготвувачите, не е лесно да се даде кус одговор...

И министерските трошења во бифеата на државните институции ќе бидат објавувани

Не само предложениот дневен ред од седниците на владите, туку актуелната власт планира целосниот усвоен дневен ред, материјалите и записите од седниците на Владата јавно да се објавуваат, рече Роберт Поповски, министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност на денешната средба со претставниците на медиумите и невладините организации, на која се расправаше за актуелните политики и процеси...

Истражување: Судовите во Македонија се најмалку транспарентни во регионот

Отвореноста на судовите и на јавните обвинителства во регионот не е на задоволително ниво, покажа истражувањето за степенот на отвореност на судските органи во регионот, спроведено во шест земји од регионот, во рамки на проектот „Актион СЕЕ – Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа“, кој го спроведува Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“. Во просек, судовите...

Законодавната власт во Македонија е под нивото на отвореност во регионот

Законодавната власт во Македонија е најотворена во споредба со извршната и судската власт, но сепак според нивото на отвореност е под регионалниот просек, покажа истражувањето за степенот на отвореност на институциите во шест земји од регионот, во рамки на проектот „Актион СЕЕ – Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа“, кој го спроведува Фондацијата за интернет...

ЕСМ и Адора постигнаа договор за закуп на скопските топлани

АД Електростопанско на Северна Македонија (ЕСМ) и АДОРА постигнаа договор за закуп на топланите кои се во сопственост на АДОРА, кои ќе се користат од страна на АД ЕСМ...